FACE-EP

 • Tabela final

  Проектът “Парламентът на Европа” No COMM/SUBV/2015/01/0008 се осъществява от БНТ и е съфинансиран от Европейския съюз в рамките на програмата за безвъзмездни средства, отпускани от Европейския парламент за дейности в областта на комуникацията.
  Face EP Project No COMM/SUBV/2015/01/0008 is implemented by BNT and co-financed by the European Union in the frame of the European Parliament’s” grant programme in the field of communication.

 • Страница от 2strelka

  Проект „Парламентът на Европа“: „Пътуващо студио на БНТ2“

  БНТ2 стартира пътуваща информационна кампания за работата и приоритетите на новия Европейски парламент

  Пътуваща информационна кампания за работата на Европейския парламент ще стартира БНТ2 в началото на август. Форматът, озаглавен „Пътуващо студио на БНТ2“, ще се реализира с помощта на Регионалните телевизионни центрове в Русе и Варна. В рамките на две седмици (3-16 август) техни екипи ще посетят различни градове и малки населени места в Русенския регион и по Черноморието. На всяка от своите спирки журналистите на БНТ2 ще канят местните хора в специално оборудван с видеоекран микробус. В него те ще могат да гледат образователни материали с информация за структурата, начина на организация, работа и законодателство на Европейския парламент, както и за конкретни политики, пряко свързани с България.

  Техните коментари и впечатления от работата на Европейския парламент ще намират място всеки ден в централните новинарски емисии на БНТ2 – „България 19:30“. Репортерите на телевизията ще канят в Пътуващото студио млади хора, както и чужденци, живеещи в България, които да сравнят прилагането на политиките на Европейския парламент в различните държави.

  В първата седмица от информационната кампания – между 3-ти и 9-ти август, микробусът на БНТ2 ще посети малките населени места в района на Русе, Велико Търново, Габрово, Трявна, Търговище, Разград и Силистра. От 10 до 16 август екип на телевизията ще пътува в околностите на Варна, Каварна, Шабла, Балчик, Бяла и Обзор.

  След края на пътуващото студио, БНТ2 ще организира два телевизионни дебата с участието на български евродепутати. Целта на дискусията ще е да отговори на въпросите, събрани по време на обиколката из страната, и да разясни основни моменти от дейността на Европейския парламент като това кога европейското законодателство има превес над българското, как и в какви случаи да се свържем с българските евродепутати или централата на Европейския парламент в Брюксел, какво представлява европейската гражданска инициатива. Двата телевизионни дебата ще се проведат през ноември и ще бъдат организирани от екипите на Регионалните телевизионни центрове в Русе и Варна.

  Спирки на „Пътуващо студио на БНТ2“

  Информационният микробус на БНТ2 ще обикаля страната в продължение на две седмици. Пътуващото студио ще тръгне на 3 август (понеделник) от Дунав мост и ще спре в селата Мечка и Страхилово. На 4 август екипът на БНТ2 ще бъде на хълма „Царевец“, а след това ще мине през Плачковци и Трявна. На 5 август спирките на информационния микробус ще са село Миндя, Попово и село Паламарца. Първата част от обиколката на страната ще продължи в Търговище и село Осенец на 6 август, както и в Разград и село Калипетрово на 7 август. Тя ще завърши на 8 август в Силистра и селата Сребърна и Ветрен.

  На 10 август Пътуващото студио на БНТ2 ще потегли отново, този път от Варна. На 11 август екипът на телевизията ще бъде в Каварна, на 12 август – в Шабла, а на 13 и 14 август – в Балчик и Бяла. Последната спирка от обиколката на информационната кампания по Черноморието ще бъде на 15 август в Обзор.


 • БНТ ТАКСИ В ЕВРОПА!

  Популярното в България предаване БНТ ТАКСИ тръгва на обиколка из Европа.

  Ние – екипът на предаването, бихме искали да ви поканим за участие и съдействие за контакти, консултация за избор на интересни събеседници и интервюта с представители на Вашите организации.

  ОЩЕ ЗА ПРЕДАВАНЕТО

  КАКВО Е БНТ ТАКСИ?

  Трудно е да се дефинира какво точно е БНТ ТАКСИ – предаване, в което хората от улицата дават интервю в кола – ситуационно риалити, социален експеримент, социологическо изследване, публицистика, документализъм – отделните епизоди използват успешно различни елементи от телевизионните жанрове.

  От старта си през 2007 година БНТ ТАКСИ има излъчени повече от 1000 епизода, и повече от 3000 събеседници на всякакви теми от обществения живот.

  За годините на своето излъчване предаването се превърна в любимец на аудиторията в България, посредник между институциите и гражданите. Като едно от най-гледаните предавания на БНТ спечели редица награди за телевизионна журналистика, сред които специалната награда на президента на Италия Про Арте /2010/, награда на ежегодния форум на обществените медии СИРКОМ / 2011 г./ и награда за телевизионна журналистика „Св.Влас“ / 2013 г./ в конкуренция с водещи телевизионни програми от Европа и България. БНТ ТАКСИ има и епизоди, заснети зад граница – в Сърбия, Белгия, Румъния и САЩ. В него са участвали световни величия като руската поп икона Филип Киркоров, ТВ звездата на CNN Ралица Василева, световно известният български тенисист от топ 10 Григор Димитров, пилотът от F1 Лукас Ди Граси.

  Като част от проекта на Унгарската национална телевизия МТВ – ЕВРО ТАКСИ, е работило и преди по актуални теми на ЕС. Лице на предаването от самия му старт е водещият на централната новинарска емисия на БНТ „По света и у нас” Спас Кьосев.

  ТАЗИ ГОДИНА БНТ ТАКСИ СЕ ПРЕВРЪЩА В ЕВРОТАКСИ

  И така, след всичко което постигнахме досега, време е за следващата стъпка.

  През 2015 година предаването става съществена част от голям проект, с който БНТ кандидатства за съфинансиране по Програмата на Европарламента за изследване на конкретните проблеми на европейските граждани и техните държави, обмен на опит и добри практики, популяризиране на работата на европейските институции, ангажиране на гражданите в политическия и социалния живот на общността и особено младите, представяне на целите на Стратегия 2020 .

  За целта БНТ ТАКСИ ще прекоси 8 страни членки на ЕС. Държавите са с различни икономически, социални и културни профили, с различна степен на евроинтеграция. Държавите от нашето пътуване са – Румъния, Унгария, Австрия, Германия, Франция, Испания, Италия и Сърбия, която е със статут на кандидат.

  Всяко предаване ще съдържа свободни разговори с личните истории на българи, живеещи в чужбина, на местни хора – представители на бизнеса, хора на културата, позициите на местните и европейските институции.

  ТЕМИТЕ, върху които ще фокусираме нашето изследване, са :

  ТРУДОВА ЗАЕТОСТ, БЕДНОСТ – плюсовете и минусите на икономическа вътрешна и външна миграция, ефектът на общия пазар и свободното движение на хора стоки и услуги;

  ОБРАЗОВАНИЕ – признаване на дипломи, равен достъп до образование, реализация;

  РОМСКА ИНТЕГРАЦИЯ – изследване на тенденциите за засилване на позициите на националистическите партии на европейската политическа сцена, на ксенофобските настроения в обществото в следствие на социалното напрежение, заради икономическата криза и търсене на положителни примери за интеграция на ромите като например в Белгия;

  ЕМИГРАНТСКИ НАТИСК – вътрешен и външен; проблемите с посрещането и интеграцията на бежанците;

  ТЕМАТА БЪЛГАРИЯ и животът на българите зад граница ще присъства във всеки разговор.

  ВЪПРОСИТЕ

  Ще търсим отговор на въпросите :

  Към тези, които живеят извън границите на родината си – Как живеете в Обединена Европа; защо избрахте да се реализирате в чужда държава; какво би Ви накарало да се върнете в родината си и да приложите натрупания образователен или професионелен опит в нейното развитие; кои положителни практики от държавата, в която живеете сега, бихте искали да бъдат въведени във Вашата страна; кои са най-големите трудности, които срещате при интеграцията в държавата, в която живеете сега; как европейските институции съдействат за подобряване на живота ви.

  Към местните хора – Как се промени животът Ви, откакто страната Ви е член на ЕС; кога се обръщате към европейските институции за помощ – какво очаквате от тях; знаете ли как точно Ви помагат и познавате ли работата на Вашите евродепутати; знаете ли как Вие лично можете да допринесете за подобряване на общото еврпейско бъдеще; каква Европа бихте искали да видите през 2020 година; накъде да се развива Европейската общност.

  ИЗЛЪЧВАНЕ

  Заснетият материал от Евробиколката на БНТ ТАКСИ ще бъде излъчен в 6 документални филма с продължителност до 27 минути в праймтайма на БНТ. Всеки епизод ще включва гледните точки на няколко държави по даден проблем с общоевропейско значение и лични истории на българи в чужбина, както и интервюта с отговорните еврокомисари по избраните теми.

  Бърз и пряк контакт с нас може да намерите във фейсбук страницата на предаването: https://www.facebook.com/TAXIBNT


 • REFERENDUM_4540В съответствие с целите на проекта, предаването „Референдум” ще бъде излъчено на живо в обичайното време от 21.00 часа от Брюксел на 15 септември 2015 г. Европейската гражданска инициатива по Договора от Лисабон ще послужи за основа при провеждане на дебата. Акцентът ще бъде поставен върху ролята на ЕП за моделиране на дневния ред в ЕС и участието на младите хора в този процес.
  Целта е двуизмерна: от една страна: осигуряване на мониторинг на тенденциите в общественото мнение по актуални въпроси, свързани с функционирането на Европейския парламент и проследяване посоката на тяхното развитие; и от друга- създаване и представяне на реалната картина за информираността на гражданите на ЕС за това как да участват в процеса на вземане на решения по актуални въпроси на ЕС.
  Възможно е да бъдат проследени или развити някои от актуалните теми, разглеждани и от БНТ „Такси”, Пътуващото студио в България на БНТ 2 или дискутирани от гражданите чрез Интернет-базираните платформи по проекта.



 • Проект „Парламентът на Европа“: Регионални дискусии

  БНТ2 организира две дискусии по проекта „Парламентът на Европа“ с участието на български евродепутати

  На 16-ти и 19-ти ноември БНТ2 ще излъчи пряко две дискусии с участието на български евродепутати. Дискусиите са част от проекта на Националната телевизия „Парламентът на Европа“ и ще бъдат реализирани от екипи на БНТ2 във Варна и Русе.
  Тема на дискусиите ще бъдат мерките, заложени в стратегията „Европа 2020“, както и въпросите, събрани в рамките на информационната кампания „Пътуващо студио на БНТ2”. В началото на август журналистите на телевизията обиколиха десетки населени места в Русенския регион и Черноморието, за да запознаят жителите им със структурата и работата на Европейския парламент. Те имаха възможност да посетят специално оборудвания бус на БНТ2 и да гледат материали за конкретни политики на новия Европейски парламент, пряко свързани с България. Младежката безработица, възможностите за обучение зад граница, подпомагането на малкия и среден бизнес, общите европейски политики по отношение на сигурността и екологията са само част от темите, които ще намерят място в двете регионални дискусии.
  Участие във форума във Варна, който ще се проведе в понеделник от 17:30 часа в Арт салона на Радио Варна, ще вземат евродепутатите Илияна Йотова, Емил Радев и Светослав Малинов. В дискусията ще се включат преподаватели и студенти от Икономическия и Варненския свободен университет, представители на малкия и среден бизнес, неправителствени организации. Водещ ще бъде журналистът от БНТ2 Зоя Черешарова.
  На 19-ти ноември от 17:30 часа в „Канев център“ в Русе, ще се проведе и втората регионална дискусия от проекта „Парламентът на Европа”. Участие в него ще вземат българските евродепутати Мария Габриел, Ангел Джамбазки и Андрей Новаков. Водещ ще бъде Ивелина Белчева.

 • [simple-staff-list wrap_class=“clearfix“ group=“bnt2-nezakonni-smetishta“]

  Екип на “БНТ Такси”

  Спас Кьосев – автор и водещ на “БНТ Такси”
  Диана Тодорова – редактор на „БНТ Такси”
  Драгомир Палашев – директор продукция
  Албена Колчакова – продуцент
  Николай Балкански – оператор
  Стоян Ницов – оператор
  Ирина Шулекова – координатор дейности „БНТ Такси”


  Екип на “Пътуващо студио” на БНТ 2

  Николай Табаков – изпълнителен продуцент
  Стефания Христова – асистент на изпълнителния продуцент
  Красимира Георгиева – дизайнер/художник
  Камен Розов – оператор

  Варна

  Дарина Рачева-Докова – координатор
  Даниела Димитрова – репортер
  Деян Овчаров – оператор
  Валентин Матеев – монтажист
  Данаил Цветков – видео-техник
  Николай Цариградски – тон-техник
  Организатори на терен:
  Димитър Димитров и Александър Дечев

  Русе

  Петя Пантева – координатор екип
  Климент Лазаров – монтажист
  Благовест Цветков – видео-техник
  Венцислав Михов – тон-техник
  Цвета Ненова – репортер
  Кристиян Томов – оператор


  Екип на „Референдум“

  Роберт Ковачев – продуцент
  Добрина Чешмеджиева – водещ
  Дамян Серкеджиев – режисьор
  Татяна Тасева – редактор


  Екип – Регионални дискусии БНТ 2 – Варна и Русе

  Варна

  Сценаристи:
  Зоя Черешарова-Михайлова
  Дарина Рачева-Докова

  Режисьори:
  Димитър Урумов
  Юри Бонджуков

  Репортери/модератори:
  Наталия Господинова
  Александър Дечев

  Оператори:
  Деян Овчаров
  Александър Георгиев

  Русе

  Петя Пантева – сценарист
  Моника Якимова – режисьор
  Цвета Ненова – модератор

  Оператори:
  Кристиян Томов
  Илия Узунов
  Правдомир Топалов


  Екип на БНТ „Мултимедия”

  Биляна Пилц – ръководител направление „Мултимедия”
  Матрин Димитров – уеб програмиране и дизайн
  Георги Коцев – програмист интерактивна платформа
  Мария Гатева – редактор
  Васил Пешев – уеб-мастер и ъплоуд на видео
  Евгени Богданов – ъплоуд на видеоматериали
  Радослав Саламбашев – програмист интернет страница и игра
  Александър Кирилов – поддръжка на платформа
  Станислав Костадинов – програмист интернет страница


  Екип за управление на проекта „Face EP”

  Юлиана Тончева – ръководител на проекта
  Росинка Радойкова – заместник-ръководител на проекта
  Велимира Олшевска – координатор на телевизионна продукция
  Милена Минкова – координатор по организация и логистика
  Александър Куманов – финансов експерт


  За реализацията на проекта съдействат и различни журналисти, режисьори, техници и други колеги, които работят в БНТ.

 • *

young-parliament