bnt-logo
В МОМЕНТА:
BNT1
Зареждане ...
BNT2
Зареждане ...
BNT World
Зареждане ...
BNT World
Зареждане ...

Да върнем блясъка на храма

"Да върнем блясъка на храма"... Виж цялата статия.

Търговище е първият град, който се включва в благотворителната инициатива за събиране на средства за възстановяване на стенописите на храм-паметник "Ал. Невски". Това обяви днес Неда Антонова, почетен председател на Консултативния съвет по въпросите на културата и образованието към община Търговище. Кампанията ще протече под мотото"Това е идея, която консолидира националния дух. Тя е по възрожденски благородна и отиваща твърде далеч... Виж цялата статия.

defaultimg Млади творци се присъединиха към кампанията на БНТ2 "Да върнем блясъка на храма", която има за цел обнови прекрасните икони и стенописи на храм-паметник "Свети Александър Невски". В благотворителната виртуална изложба са събрани картини, дърворезби и графики на студенти от Националната художествена академия. Средствата от всяка закупена картина ще бъдат използвани за скъпоструващата възстановителна работа в храма. В студиото на "Денят започва"... Виж цялата статия.

defaultimg С талант и добра воля млади творци се присъединиха към инициативата, която продължава да обединява усилията на десетки хора прекрасните икони и стенописи на храм-паметник „Александър Невски” да възвърнат истинската си красота! Една отдавнашна българска традиция – да дариш за храма, доказа, че е жива с подкрепата на много наши сънародници! Новата стъпка е благотворителната виртуална изложба с картини, дърворезби и графики... Виж цялата статия.

defaultimg БНТ2 открива дарителска кампания за възстановяване на стенописите на храм-паметника "Свети Александър Невски", която е част от проекта "Музиката на София". Проектът е съфинансиран от Столична програма "Култура 2012" на Столична община и се реализира в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година. След близо век бездействие иконописите са в тежко състояние и буквално се... Виж цялата статия.

defaultimg Кампанията на БНТ2 „Да върнем блясъка на храма" събра досега 22 000 лева. Парите ще бъдат дарени за реставрация на ценните стенописи в Храм-паметника „Свети Александър Невски", които не са обновявани от 100 години. Фреските са рисувани от Иван Мърквичка, Антов Митов и други бележити български и руски майстори. В присъствието на предстоятеля на храма - епископ Тихон, представители на фондация... Виж цялата статия.