Фениксът Токио

"Да излетиш като Феникс от пепелта"

Държава: Франция, Япония
Година: 2017
Времетраене: 45 минути
Фениксът Токио
За продукцията

Документален филм

Сценарист и режисьор: Оливие Жулиен

Продукция: CC&C - Луи Водевил, ARTE and NHK

По филма на Шиндзи Ивата - "Токио Феникс: 100 години на разруха и възраждане в цвят"


За 150 години, след масови разрушения - от апокалиптично природно бедствие и смъртоносна война, японската столица не спира да се възражда и издига нагоре, още напред . Някога феодален град, днес Токио е най-футуристичната столица и най-големият град в света, с уникална архитектура и в сложна културна смесица, чиято история е представена архивно, но в цвят.

Дами в традиционно кимоно пушат и пият чай на разходка по улица в Токио през... 1898. Сцената изглежда нереална, но е запечатана, благодарение на един от операторите на Братя Люмиер, пристигнали тогава да заснемат моменти от живота на младата японска столица, защото старата Едо е тази, която 30 години по-рано император Мейджи избира за място на властта и символ на мощна модернизация на Архипелага. Грандиозен мегаполис с впечатляваща архитектура, днес Токио е най-големият град в света с 14 милиона жители.

Историята започва преди 150 години. През този дълъг период градът два пъти е разрушаван до основи. На 1 септември 1923 опустошително земетресение заличава историческия център, а последвалите пожари оставят 150 000 жертви. Следващият удар е в нощта на 9 срещу 10 март 1945, когато американците изсипват бомби с вътрешно-политическа цел и избиват 100 000 цивилни граждани.

Въпреки ужаса и жестокостите жителите на Токио успяват всеки път да се изправят отново и да съживят града от пепелта, неуморно съграждайки един ултрамодерен, проспериращ агломерат. Доказателствата са в архивните кадри, оцветени от аматьори и професионалисти.

*През 2013, след успешното разпространение на поредицата "Апокалипсис" по Франс 2, Даниел Костел и Изабел Кларк от ARTE предлагат на Общeствената японска телевизия NHK да бъде представена историята на нацията през разрухата и възхода на столицата.

"Не съществува никакъв цветен архив в Азия", обяснява директорът Хироши Танами, а цветовете приближават към настоящето, затова започва оцветяване със значение и връзка с миналото.

Каналът възлага пълнометражен документален филм на режисьора Шиндзи Ивата: "Токио Феникс: 100 години на разруха и възраждане "в цвят". От този филм е създаден настоящият филм "Токио Феникс: Възходът на модерна Япония" с режисьор Оливие Жулиен, в допълнение към поредицата на продуцента Луи Водевил, с участието на ARTE и NHK, като думата "апокалипсис" не присъства в заглавието, музиката не е от Кенджи Канави, не е озвучен с гласа на Матийо Касовиц и въпреки френското участие филмът е японски.

*Златна Романова

Архивната история е оцветена и в документалния филм "Разделената Испания"