Испанският културен институт "Сервантес"

В предаването
Всички броеве

Институт „Сервантес“ е обществена институция, създадена през 1991 г. в Испания с цел да подпомага обучението по испански език и разпространението на испанската и испаноамериканската култура. Седалищата на института се намират в Мадрид и в Алкала де Енарес - родното място на писателя Мигел де Сервантес. Днес Институт „Сервантес“ има 87 центъра в 44 държави на петте континента.

Испанският е вторият по разпространение роден език на планетата, след китайския. За около 470 милиона души той е роден и се смята за третия най-говорим език в света. Говорещите испански са втората по големина общност в САЩ, а в 21 страни испанският е официален език. Неслучайно един от приоритетите на Институтите „Сервантес“ по света е да популяризират испанския език и да предоставят висококвалифицирано езиково обучение.

Възпитаниците на Института полагат изпит за придобитите езикови знания по правилата на испанското Министерство на образованието и науката и получават дипломи, заверени от институцията. Около 20 000 са българските ученици, които изучават испански. Културният център организира общоезикови и специализирани курсове както по испански език, така и по другите официални езици в Кралството и активно съдейства при подготовката на български преподаватели, подкрепя активно български испанисти.

Важен елемент от мисията на Институтите „Сервантес“ по света е да подпомагат сътрудничеството с други испански и испаноамерикански организации и да популяризират испанската култура.

През 2016 г. Институт „Сервантес“ в София отбеляза 10 години от своето създаване. Пред камерата на БНТ2 директорът на културния център Хавиер Валдивиелсо разказва за постиженията на института и за тесните връзки с България. Той е роден в страната на баските, започва работа в системата на Институтите „Сервантес“ още през 1998 г. и има опит в центровета за испанска култура в Мароко (Рабат и Казабланка), в Италия, в САЩ и разбира се, в Мадрид.

2017-та е важна година в историята на института, защото се отбелязва 470-та годишнина от рождението на знаменития испански писател Мигел де Сервантес Сааведра, чието име носят културните центрове на Испания по цял свят.

Автор на филма на БНТ2, посветен на Института „Сервантес“ в София е Екатерина Генова, оператор е Георги Георгиев, а режисьор – Димитър Шарков. Поредицата „Културни адреси: Европа.София“ се осъществява с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.


Гледайте филма от поредицата „Културни адреси: Европа.София“, посветен на Институт „Сервантес“ на 18 ноември (събота) от 18:30 часа по БНТ2!

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад