Харакири: Смъртта на самурая

Честта и саможертвата са нещо велико и различно от илюзията за морал и достойнство, "пазени" със страх и жестокостДрама

Държава: Япония, Великобритания
Година: 2011
Времетраене: 128 минути
Харакири: Смъртта на самурая
За продукцията

Режисьор Такаши Миике

В ролите: Доджи Якушо, Ебизо Ичикава, Ейта Нагаяма и др.

"Харакири: Смъртта на самурая" е първият 3D-филм, включен в Официалната селекция на Филмовия фестивал в Кан, представен като римейк на класическия "Харакири" /1962/. Харакири или сепуку е акт на ритуално самоубийство от самурай - израз на достойна и "забележителна" смърт.


Историята е древна и вечна - за отмъщение, чест и позор в съдбата на притиснат от бедността самурай, разкрил тайната на ронин - и двамата, попаднали в дома на един и същи феодален господар.

В началото на ХVІІ век, когато самураите се опитват да намерят работа, ронин почуква на портите на феодален дом с молба да му бъде позволено да извърши харакири в двора на къщата. Преди да даде разрешението си, господарят разказва история за друг самурай, който преди време дошъл със същата молба. Но се оказало, че просто е хитрувал, за да му дадат пари. А това е безчестие за един самурай. Затова, за да предотвратят нови опити на ронини да се присламчат към техния род, самураите на дома са настояли ритуалът да бъде извършен и даденото обещание спазено. Така гласял и Кодексът на бушидо.

Разказаната история обаче не успява да разколебае Ханширо, но това, което е решил, е само началото на дълга и тъжна история за любов, чест и жертви...