Напрежение около колекцията на Светлин Русев

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Под заплаха ли е мащабната колекция на Светлин Русев? Какво е бъдещето на неговото наследство? Дали не се създава излишен обществен смут? В студиото на "Култура.БГ" по горещата тема спориха дъщерята на художника - доц. Ралица Русева, художниците проф. Ивайло Мирчев и Антон Стайков и скулпторът Иван Русев.

Хората, които са съчинили това недобре написано писмо, казват, че искат да помагат безвъзмездно на наследниците. Ако искат да помагат, защо не сме били информирани за тази подписка, а са информирани президента на България и министър-председателя, запита доц. Русева.

По думите ѝ "подписка няма".

Освен върлите активисти, друг не се е подписал, заяви тя и добави: Как може да има основание за такова писмо и то точно в този момент?! Не знам дали някои от тези хора си дава сметка за тези пет месеца физически какво сме извършили със сестра ми, за да започнем една нормална работа по описите, каза още дъщерята на художника.
Нашето обръщение към наследниците е много добронамерено. Ние сме кръг от негови съмишленици и сме съпричастни към неговото делото, защото в продължение на десетилетия този човек ни осигури, може би за разлика от другите културни институции, един периметър на свободно творчество. Не преиначавайте текста (на писмото - б.р.)! Тръгва се отзад напред, с някакви недоказани примери, призова Иван Русев.
Подписка няма, текстът е разпространен по електронен път до всички, които сме преценили, а сме пропуснали още много други, които са дали по електронен път или по телефона своя отговор на съгласие или на несъгласие, обясни недоразуменията около писмото проф. Ивайло Мирчев.

Антон Стайков заяви, че присъства в студиото на "Култура.БГ", "за да внесе нормалност" в дебата.

Като заместник-председател на Съюза на българските художници, това писмо в суров вид дойде при мен. Колегите ме помолиха да се пусни по всички канали на СБХ. Няколко пъти говорихме и те го редактираха, защото това писмо няма жанр, няма адресат и няма адресант, не е ясно кой го е подписал, не ясно към кого е насочено и не е ясно какво цели това писмо. Затова казах, че като частни лица, като художници може да се пусне, но не може да излезе като официален документ, защото това писмо се намесва в нещо, което е основа на западната цивилизация - частната собственост, подчерта Стайков.

Какво казаха още гостите в студиото вижте във видеото.


Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад