Празник на духовното просвещeние или на бездуховните атракции

Празник на духовното просвещeние или на бездуховните атракции
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рождество Христово и Кръщение Христово в един празник в Арменската църква – разговор със свещеник Храч Мурадян от църквата „Сурп Кеворк”(„Св. Георги”) в Пловдив. „За Рождество Христово и Богоявление на християните им било трудно да бъдат на две места едновременно – при р.Йордан за кръщението и във Витлеем за раждането на Христос. През 336 г. Западната църква взима решение за разделянето на двата празника и Рождество е преместен на 25 декември. Причината – за да бъде засенчен на този ден голям езически празник. Арменската църква не е имала тези проблеми и празниците остават заедно на 6 януари.” Чуйте разказа за случващото се на арменската Бъдни вечер, какво е богослужението и какво отнася всеки християнин в къщата си. Научете още кой полага основите на християнството в Армения, защо това е първата страна приела християнството като официална религия, защо кръстът от символ на наказание се превръща в символ на спасетието, от какъв камък се изработват кръстовете в Армения и защо всяко семейство има задължително по един такъв кръст в къщата си. Ще научим и интересната биография на отец Храч, който е млад духовник, роден в Армения, но изпратен да служи в България. Според него «И българската, и арменската църква са съхранили вярата с кръв и битки”. Свещеникът припомни и за паметта на канонизираните от Арменската църква като мъченици няколкостотин ванадски българи: „Във войната между арменци и перси през 431 г., в тази своеобразна битка за вярата, заедно с арменците са участвали и българи, живели по това време в нашите земи. Много от тях са загинали. Общо жертвите са 1306. Всички са канонизирани от Арменската църква, в това число и българите отдали живота си за вярата.”

„Сегашната Богоявленска традиция е чужда за истинските християни.” – вижте един интересен разговор на Горан Благоев с богослова Пламен Иванов за това как Богоявление от празник на духовното просвещение понякога се превръща в бездуховната атракция. Според госта: „Празникът сякаш е покрит с много суеверия, а това ни пречи да осъзнаем истинския му смисъл, засенчен от бляскавите дрехи на епископи и духовници, и боричкането, което често достига до бой за кръста. Това е отклонение от празника. Идеята за водата, за чистотата на творението, за необходимостта да опазваме природата, в която съществуваме, да бъдем пазитили, а не унищожители е смисъла на този празник. Човек следва да се очисти от греха, за да твори с любов, обич и доброта.” Чуйте още за дълбокия смисъл на евангелското събитие, станало при р. Йордан; за обновлението на водните стихии и природата чрез покайното умиване на Спасителя, за навечерието на празника, известно като „Водици” в Българската църква, когато се отслужва тържествен водосвет.

В първия ни брой за 2019 г. ще видите също:

Авторски прочит на традиционната иконопис – среща с художниците Станимир Желев и Атанас Атанасов по повод тяхната неординерна изложба в столичната галерия „Арте”.

„Гражданинът Сис” – репортаж от предпремиерата на вълнуващия документален филм за чехът Владимир Сис (1889-1957 г.), който прие православие на Атон, стана верен приятел на България и спаси ценни за българската наука и Българската църква паметници на средновековната православна култура. Потопете се в невероятното документално изследване за една личност, към чиято памет България все още е длъжник. Филмът обаче успява да запълни една празнина в познанието ни, благодарение на творческия екип – Господин Неделчев-Дидо, Влади Киров, Диана Захариева и Димитър Неделчев.

Предаването може да проследите и чрез неговите повторения: по БНТ 1 – в неделя срещу понеделник от 4.45 ч., по БНТ 4 – в неделя от 11.00 ч. и в понеделник срещу вторник от 3.15 часа, а по БНТ 2 – в събота от 9.30 часа.

Екипът на «Вяра и общество»

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад