"Четвърта власт" с награда от СИРКОМ

Първата награда за "Четвърта власт" в категория "игрални филми" от престижния конкурс на СИРКОМ

Четвърта власт с награда от СИРКОМ
За продукцията

Сериалът на БНТ "Четвъртата власт" бе награден на галацеремония в хърватския град Цавтат на 8-ми май 2014г. Българският политически трилър е отличен от 14-членно жури с Първата награда в категория "игрални филми" на престижния конкурс на СИРКОМ - Професионалната асоциация на регионалните телевизии в Европа. Продукцията на Българската национална телевизия се наложи над 228 програми от 22 страни.

За СИРКОМ

"СИРКОМ" е основана през 1973г. по време на "Приз Италия" във Венеция, когато малка група професионалисти от обществени телевизии представят своята идея на Пиер Шафер - член на Висшия аудиовизуален съвет и Директор "Проучвания" в ОРТ-Франция. Целта е да се стимулира представянето и обмена на регионална идентичност между медиите в Европа. 10 години по-късно е открит СИРКОМ-регионален, вследствие на дебата в Рива през 1980г. по тема "Регионалните телевизии: последната мрежа" с подчертано внимание към тяхната ключова роля в развитието на европейската идея. Основатели и първи членове на СИРКОМ са: Белгия, Франция, Германия, Италия.

За сериала "Четвърта власт"

Седмичен вестник се бори за независима журналистика в зависимо общество. 12 серии сглобяват пъзела в деликатно разследване за сблъсъка между политици, тайни служби и медии. Кои са механизмите за манипулиране на обществото? Какви са схемите с досиетата и кой се възползва от тях? Кой кого подслушва и защо? Как се ражда модерният Франкенщайн? Къде остава истината, когато за целта "журналистиката да остане обществен глас" се води мръсна война между медии и политици. Къде свърша етиката и откъде започва престъплението в общуването между властите? За първи път български сериал представя невидимата картина зад онова "мълчание, което ни прави съучастници и убива демокрацията" и единствената гаранция срещу пасивността е реакцията на зрителите.