Св. Евтимий Търновски и късата памет на православна България

В предаването
Всички броеве

Патриархът държавник основна тема на предаването ще бъде личността на св. Евтимий, патриарх Търновски. Ден преди Българската църква да почете празника му, Горан Благоев ще разговаря с проф. Милияна Каймакамова, преподавател в Историческия факултет на СУ, и д-р Венцислав Каравълчев, преподавател в Богословския факултет на СУ. Сред темите, които ще дискутират, е личността на последния български патриарх не само като духовник и книжовник, но и като един от основните фактори в държавата - редом с царя, а не след него. На какво се дължи този авторитет на Евтимий, възможно ли е след завладяването на Търново да е организирал антиосмански заговор и защо е изпратен на заточение? Отговорите на тези и други въпроси ще търсим в предаването. Ще се опитаме да разбулим тайната около голямата мистерия, свързана с гроба и мощите на св. Евтимий Търновски.

Защо в православна България все още няма храм на св. Евтимий Търновски? Позицията на трима търновски интелектуалци, които ни припомнят за безрадостната съдба на недостроената църква в чест на светеца край Великотърновския университет.

„Блажени милостивите, защото те ще бъдат помилувани” – разговор върху петото блаженство с архимандрит Дионисий

Вашите въпроси по тези теми може да зададете предварително във фейсбук „Вяра и общество”, на електронния ни адрeс viara@bnt.bg или на страницата на предаването в сайта www.bnt.bg, а също и на редакционния ни телефон 02/814 2175 – в събота до 13.30 ч.!

Очакваме ви както обикновено по БНТ1 в събота, 19 януари, вече с новия начален час на предаването – 14:00!

Екипът на „Вяра и общество”

Нередности
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад