46 парламент: Формулата на властта

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Гледайте специалното изнесено студио на БНТ - "46 парламент: Формулата на властта"!

Днес започва работа 46-ият Парламент на България. Под мотото "Съединението прави силата" влязат новите 240 депутати, за да направят нов опит да открият формулата на властта и с намерението да върнат авторитета на институцията, която от година на година, губи все повече доверие сред гражданите - заявка, с която 45-ият парламент, най-кратко действалият досега, не се справи.

46-тото Народно събрание беше избрано при рекордно ниска избирателна активност на предсрочните избори, на които за първи път имахме изцяло машинен вот. На 11 юли вота си дадоха 42,19% от имащите право на глас. Над 35 хил. души избраха квадратчето "Не подкрепям никого". И така, за пореден път, партията на "непредставените" българи събра повече гласове от партиите, които прескочиха 4-процентната бариера.

Как изглежда Парламентът с тези, които народът посочи за свои избранници във властта? Партията на Слави Трифонов - "Има такъв народ", ще има най-голямата парламентарна група от 65 депутати в 46-ото Народно събрание, а ГЕРБ-СДС получават 63 места. Парламентарната група на "БСП за България" ще се състои от 36 народни представители, на "Демократична България" - от 34, на ДПС – от 29, а на "Изправи се! Ние идваме!" - от 13.

Първото заседание на парламента се свиква с указ на президента. Открива го най-възрастният народен представител. И този път, както и в 45-ия парламент това беше Мика Зайкова от "Има такъв народ". След встъпителната ѝ реч депутатите положиха клетва, че във всичките си действия ще се ръководят от интересите на народа.

Какви приоритети декларираха с първите си думи от парламентарната трибуна представителите на партиите в Парламента, какъв идеологически профил очертаха, дали той ще бъде определящ за поведението им от тук нататък - все въпроси, които чакат своите отговори.

Отговорите на важните въпроси търсиха репортерите на БНТ, разположени във възловите точки в и около Народното събрание. В студиото в БНТ и в изнесеното студио в Народното събрание Христина Христова и Поли Златарева чертаеха възможните политически конфигурации с техните гости - народни представители, водещи социолози, политолози и журналисти.

Гледайте "46 Парламент: Формулата на властта" по БНТ 1 и сайта bntnews.bg!

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад