50 години БНТ Варна: "Варна - сцена, която сбъдва мечти"

Във Варна е създаден първият в света и най-престижен Балетен конкурс, наричан Балетната олимпиада

Държава: България
Година: 2014
Времетраене: 48 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Искра Сотирова
Режисьор: Мариета Бобева
Отговорен оператор: Емил Жупов
Оператори: Н. Чавдаров, Д. Овчаров, И.Илиев, Е. Христов, Г.Христов, Д.Кираджиев
Музикален оформител: Румяна Ангелова

Продуцент: БНТ 2 - Варна

БНТ 2 отбелязва Юбилея на Телевизионния център във Варна с "50 години в 50 филма".

Документалният филм "Варна - сцена, която сбъдва мечти" е посветен на 50-годишнината на Международния балетен конкурс във Варна, отбелязана през 2014 година.

До този юбилей на Варненската оперна сцена са минали над 2000 кандидати за престижната награда. Освен български таланти, трациционно е участието на представители на Руската, Френската и Кубинската балетни школи, наред с изпълнители от всички държави и континенти.

Балетният конкурс във Варна е първият, най-старият международен форум за балетно изкуство в света.

Учреден е през 1964 година от български и международни артисти. Сред предпоставките за организирането му са успехите на Балетната трупа към Варненската опера, ръководена от Галина и Стефан Йорданови.

На Първото издание членове на журито са: Галина Уланова, Алисия Алонсо, Арнолд Хаскел, Серж Лифар, Фьодор Лопухов, Татяна Вечеслова, Елизабет Кенеди и др.

Международният балетен конкурс във Варна наистина поставя България на картата на света, за което френският балетмайстор Серж Лифар издига признанието, че "България е малка страна с голяма инициатива".

Едва след Варна се появяват балетните форуми в Москва, Санкт Петербург и Перм в Русия, Джаксън и Ню Йорк в САЩ, Осака и Нагоя в Япония, Париж и Улгат във Франция, в Хелзинки, Шанхай, Будапеща, Сеул, Лозана , Люксембург, Киев и др.

От 1992 година събитието се осъществява от Фондация “Международен балетен конкурс – Варна”, с помощта на спонсори, рекламодатели и дарители. Фондацията е член в ЮНЕСКО на Постоянния танцов комитет и на Международния танцов съвет.

Филмът "Варна - сцена, която сбъдва мечти" събира разказите на участниците в първото издание от 1964, на различни поколения почитатели и на новите кандидати за наградата. Първият Балетен конкурс във Варна е сбъднал мечтите на Владимир Василев, Красимира Колдамова, Максимилиано Гера, Йоко Моришита. Техните емоционални спомени се редуват с архивни кадри от участията им и с мечтите на младите балетисти в настоящето.

Мястото на Празника на балета е неотменно - на сцената на Летния театър във Варна.

*През 2018 е проведен последният ХХVІІІ Международен балетен конкурс там. Оттогава се обсъжда възстановяването му, причината е липсата на средства.
През 2021, по случай 100-годишнината от обявяването на Варна за курортен град, e изразена загриженост и подкрепа за възстановяване на Балетния конкурс във Варна през 2022.

Варна - домакин на ХХVІІ Международен балетен конкурс| БНТ Новини, 14.07.2016

Варна Международен балетен конкурс

ДИГИТАЛЕН КАТАЛОГ НА ФЕСТИВАЛИТЕ - Международен балетен конкурс-Варна

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад