За шапките и хората или Бомбето

"Животът на шапките и... хората"

Държава: България
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Владислав Севов
Режисьор: Иван Палейков
Оператор: Васил Кръстев
Продуцент: БНТ2-Пловдив

"В историята на Пловдивския куклен театър се открояват редица ярки присъствия - епохални за националната култура. Всички те са свързани с преломни идеи и подходи в театралното творчество и с паметни произведения. Тези знаменателни личности, знайно е, няма как да са много. В случая - може би плеяда, в която обаче смущаваше една отчетлива липса. Докато най-после, след близо три десетилетия, ярката театрална деятелност Катя Петрова постави спектакъл и в родния си град Пловдив.

Не по-малко знаков е изборът на литературната основа – новелата "Бомбето" на Йордан Радичков. Още в студентските си години Катя Петрова поставя този сюжет в етюден, изцяло движенчески вариант. Вдъхновена от резултата, нейната преподавателка проф. Юлия Огнянова я увещава един ден да направи и голямо представление по този текст. Изпълненият завет се случва на сцената, която самата Юлия Огнянова почита като една от най-важните в творческия си път - през 60-те години на миналия век тя прави тук забележителни спектакли.

"За шапките и хората" или "Бомбето"

"Бомбето" не е типичен Радичковски текст", споделя Катя Петрова. Според нея тази новела се родее с произведенията на Гогол - "Нос" и "Шинел", защото съдържа идеята за обезличаването на човека и оценяването му през атрибутите на обвивката: "когато си смени шапката, човекът вече е приобщен или подчинен на епохата, статуквото, модата…" Така става и с Бомбето – главен герой. То попада от Италия в България през Втората световна война. Преживява и разказва върволицата от поврати в "Живота на шапките и хората". Среща Каскета, който измества Бомбето от главите на всесилните на деня, съответно – и на целокупното население. Накрая съдбата и на двете шапки е сходна.

Във филма режисьорката Катя Петрова си припомня още първото сценично приключение на "Бомбето". Тя ни среща с актьорите, участвали в учебния откъс. А в разговора с тях естествено изпъкват спомените за преподавателката Юлия Огнянова.

Срещаме се отблизо и с цялото творческо ядро на днешния спектакъл. Катя Петрова разкрива част от процесите на работа със сценографката Рин Ямамура, композитора Христо Йоцов, хореографката Анна Пампулова, аниматора Сотир Гелев. Те, заедно с въодушевените млади и утвърдени актьори от Пловдивската куклена трупа, създават спектакъл – събитие, който приобщава една история едновременно към съвремието и към вечността, преобразува локалното в космическо, народопсихологията – в обобщение за всечовешките извисения и падения". Владислав Севов, сценарист

*Спектакълът "Бомбето" се реализира с подкрепата на Програма "Наследство" на "Пловдив – Европейска столица на културата".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад