Епидемиологът д-р Петър Марков:  Няма индикации новият вариант на вируса да е по-опасен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Налице е нов вариант на вируса, който от две седмици нараства по-бързо в сравнение с другите варианти. Това кара все повече колеги да смятат, че той се предава много по-лесно. Отделно в този в вариант има много повече мутации от това, което се очаква на базата на еволюцията на този вирус. Това каза в “Още от деня” епидемиологът д-р Петър Марков - преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина, в коментара си за новия щам на COVID-19, заради който Великобритания се оказа блокирана в последните дни.

“Няма индикации вирусът да е по-смъртоносен. Дори фактът, че е по-заразен, е в сферата на хипотезите. Нещата, обаче, клонят на там, защото вирусът преди месец и половина е съставлявал около 10-15% от заразените в Югоизточна Англия, а преди седмица той вече е в Лондон - повече от 60% от заразените са точно с този вариант”, обясни той.

Коронавирусът е РНК-вирус, а те мутират много и изменчивостта при тях не е необичайна. Необичайно е, че тук има повече мутации от очакваното и предимно са групирани в спайк протеина, добави д-р Марков и заяви:

“До момента нямаме индикация, че вирусът е по-опасен по отношение на патогенност. Става дума за нещо, което се случва и не е добре изяснено, което води до почти паническа реакция.”

По думите му всички видове ваксини, независимо от използваната технология, ще действат и срещу новата разновидност на вируса.

“Крайната им цел е да сервират на имунната система на организма частици или цял вирусен протеин, които е безвреден, но който води до образуване на имунен отговор. Имунният отговор е такъв, че едновременно много различни антитела срещу различни части на този протеин се образуват и го атакуват от всички страни и по различни начини”, обясни епидемиологът.

Ваксините съдържат т.нар. “информационна РНК, която е инструкция за синтезиране от човешката клетка на единствен вирусен протеин, които след това служи за имунен отговор срещу самия него”, допълни д-р Марков.

Какво още коментира той вижте във видеото!

Акценти