Европейският спасителен фонд и Зелената сделка - евродискусия в "Още от деня"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Андрей Новаков: Моята централна задача ще бъде средствата да се отпускат със задна дата. Когато и да го одобрим, ако България е направила разходи за спасяване на работни места, за закупуване на маски или други медицински оборудвания, България да може да си изпрати фактурите и да получи средствата със задна дата. Според мен, това е решението на проблема със забавянето.

В регламента залагаме такава гъвкавост, че страните членки сами да избират накъде да насочат парите и те ще се допълнят към вече съществуващите оперативни програми, които имаме, обясни Новаков.

Андрей Новаков: Реалистично, ако се преборим с това със задна дата да с финансират такива разходи, това означава, надявам се, до края на годината ще можем да поискаме възстановяване на тези разходи, които см направили, включително в момента.

Петър Витанов подчерта, че се дава възможност за възстановяване на хуманитарни разходи, за стоки от първа необходимост, но се притеснява за готовността за средствата, които идват и по какъв начин ще ги оползотворим. Според евродепутата от БСП ние нямаме готовност със стратегия, оценка на щетите, нямаме готовност да се възползваме от този огромен прозорец, който се отваря.
Витанов даде пример със зелената сделка - стремеж към една въглеродно неутрална икономика на ЕС. Посочи, че съществен елемент е Фондът за справедлив преход, който е буфер за тежките социално-икономически, които ще последват от една страна, и за самата трансформация.

Петър Витанов: Миналата седмица във Великобритания затвори последната електроцентрала на въглища. Пред ТЦ Марица Изток има два пътя - или да затвори, или да мине на газ.

Този Фонд за справедлив преход дава възможност за редица дейности, които да бъдат финансирани с европейски пари. Успели са да включат газовата инфраструктура в обхвата на финансиране, но нашето правителство не успяло да защити този интерес, отбеляза Петър Витанов. И съобщи, че парите, които България ще получи от този фонд са близо 3 милиарда, но нямаме национален план.

Към момента няма ясно европейско законодателство, което да казва пред държавите членки - вие трябва да отговаряте на това, това и това, коментира Андрей Новаков. И подчерта, че поканата за участие в тези фондове още не е започнала, така че физически няма как да сме закъснели.

Андрей Новаков: Много скоро в Комисията по регионално развитие на ЕП ще се гласува регламентът за Фонда за справедлив преход, който финансира въглищни региони.

И изрази усещането, че газифицирането на въглищните централи и инвестицията в газопроводи ще бъде допустим разход, включително и за България.

Андрей Ковачев твърдо заяви, че няма година, в която някой да ни задължава да си затваряме централите.

Андрей Новаков: Все още няма разписан европейски документ, който да ни задължава.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад