Готови ли са аптеките да работят с електронни рецепти от 1 май?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Хартиената рецепта за лекарства да отпадне от първи май, предлага здравното министерство. Целта е медикаментите да се изписват единствено по електронен път, а информацията за това да се събира в електронното досие на пациента, за да има пълни данни за неговото лечение във времето. Хартиените рецепти, издадени преди 1 май ще важат 6 месеца.

Решението за преминаването изцяло към е-рецепти беше отлагано на няколко пъти. Към момента по електронен път се изписват само лекарствата, които се покриват изцяло от НЗОК.

В "Денят започва" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов заяви, че не очаква преминаването изцяло към е-рецепти да затрудни фармацевтите, защото те вече работят по електронен път с лекарствата, заплащани от НЗОК. Трудности би могло да срещнат единствено собствениците на аптеки, които не работят със здравната каса. Те обаче, досега са разполагали с достатъчно време, за да се подготвят, изтъкна той.

"Като всяка дигитализация се оптимизират процесите и най-важното, се съхранява информация за всички лекарства, предписани досега, което е от полза и за пациентите, и за фармацевтите." - каза Николай Костов.

Още продробности вижте в прякото включване на Софи Цветкова.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад