Икономически растеж или резултати от спекулации на пазарите - анализ на числата

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говорим за знаците на раздвижване на пазарите и икономиките. Най-същественият въпрос обаче е докато проследяваме кривите на движение, да се питаме дали става въпрос за икономически растеж - плах, бавен, но все пак растеж, или говорим за спекулации на пазарите, които ни заблуждават и поставят като във вакуум.

Петролът, например, няколко седмици поред бележеше ръст, до преди няколко дни и несигурността от втора вълна на COVID, което пазарите и анализаторите отчетоха като риск. Така цената му леко падна в понеделник - с около 2%. Дали това ще е устойчив тренд няма кой да прогнозира. Движенията са агресивни и динамични. По време на пандемията имаше период, в който цената на американския суров петрол се срина под 0-та. А само до преди две седмици говорехме как цената на петрола ще върви все нагоре през лятото.

Очевидно обстоятелствата са крайно неподатливи на прогнози.

Друг индикатор за икономиките безспорно това е движението на цената на една друга суровина – а именно медта – често я определят като барометър за стабилността на глобалната икономика. И движенията на цената й се наблюдават внимателно. Тя е основна суровина за редица индустрии - за добивната промишленост, за преработващата също. Иначе казано, медта се използва навсякъде около нас – в кабелите, електричеството, телекомуникациите, генератори, мотори. И тепърва ще се използва още повече с навлизането на 5 G мрежата, строителството, зелените инвестиции.

По последни данни на НСИ производството на метали през май на годишна база е спаднало с 8% на вътрешния пазар.
Сега заради повишено търсене на международните пазари, цената се е покачила с около 25-30% спрямо последния месец. И започва да се връща към онези нива преди 5-6 месеца, когато заради Китай пазарът замръзна.

За спекулации ли говорим, рано ли е да кажем, че наблюдаваме бум и как се движи суровината на международните пазари коментира анализаторът от финансова компания "Елана" Цветослав Цачев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад