Красимир Ангарски: Валутният борд победи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Мачът е свирен. Валутният борд победи", заяви в "Още от деня" финансистът Красимир Ангарски - министър без портфейл в служебното правителство на Стефан Софиянски, по повод събитията около КТБ и ПИБ.

Именно под ръководството на Ангарски са създадени законите, стоящи зад валутния борд у нас, който бе въведен преди 17 години на 1 юли. "За 45 деня бяха разработени двата закона, които и до ден-днешен крепят държавата", отбеляза той и припомни, че съпротивата срещу въвеждането на валутния борд е била много голяма, но това е било условието, за да се получи подкрепата на МВФ.

България ще прекрати съществуването на валутния борд, когато влезе в Еврозоната и това е едно от уникалните решения на нашия закон, това го нямаше в нито един друг закон, подчерта Ангарски и добави, че се бавим с влизането в Еврозоната. На практика еврото е въведено у нас - в търговията сделките се правят в тази валута, единствено не е въведена официално като разплащателна единица, коментира още финансистът. "Истината е, че ние не се стремим твърдо, убедително да вървим към еврото, все го отлагаме и си мислим, че е по-добре да имаме и левове. Това е истината... Час по-скоро трябва да се въведе еврото", убеден е Ангарски.

Общо е безверието в политическата система, а то прераства и към останалите структури, коментира експертът паниката във вложителите на КТБ и ПИБ. Политиците много късно разбраха за какво става въпрос, а всичко трябваше да се пресече още в самото начало. Има две-три седмици закъснение в действията и на БНБ, и на политиците. "Ако в петък бяха отворили първата банка (КТБ - б.р.), нямаше да има опашки пред Първа инвестиционна", поясни Ангарски.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад