"Медея" в "Столипиново" - театрален проект помага на децата да решават конфликти

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Как малките от различните общности могат адекватно да се справят с конфликтите в семейството и обществото като преживеят античния мит за Медея в психодраматична работилница? Вижте в репортажа на Цвета Младенова за "Денят започва".

Рано сутринта пловдивският квартал "Столипиново" ни допуска в противоречивата си атмосфера. Тук обстановката определено не предполага, че само след малко една стаичка между магазини за дънки и маратонки ще приюти ромски деца, любопитни за култура и ще ги потопи във вълшебния свят на театъра. Снежина Петрова е Медея, а всичко е част от психодраматична работилница за деца, в която разиграват митът на Еврипит в съвременен прочит.

Античната Медея убива децата си, за да отмъсти на неверния си съпруг. Но точно тук, където на децата се налага да пораснат твърде бързо, този мит не шокира, а точно обратното действа изцеляващо.

Александра Гочева - психодрама водещ: Когато им разкажем тази история, ги разделяме на 2 отбора. Единият отбор е на Медея и трябва да измисли как да отмъсти на Язон. А пък Язон трябва да измисли как да прогони Медея, която го кълне и му пречи да си живее с новата жена.
Снежина Петрова - актриса: Обучавайки се в този проект, може би ние започваме да култивираме и да обучаваме чувствата си и всъщност да не бъдем техни роби.
Александра Гочева - психодрама водещ: Когато ги поставяме в тази ситуация тук и това напрежение в Медея на предателство, на раздяла на отмъщение на безпомощност понякога, те по тези теми могат да действат агресивно и гневно тук, което после пък да им позволи да са по-конструктивни, когато решават подобни казуси в собствения си живот.
Снежина Петрова - актриса: Знаете ли, Медея е във всеки дом, във всяко семейство призракът на Медея дебне, според мен. Затова започваме работа с най-малките, защото те ще бъдат нашите посланици в семействата, в Интернет пространството, ако щете.

След театъра децата рисуват това, което ги е впечатлило най-много. И противно на очакванията често рисуват сватба. Всъщност психодрамата действа така. Тя събужда емоцията, а чрез нея малките могат интуитивно да разберат сериозните конфликти от света на възрастните и да ги преработят.

Цветелина Спиридонова - художник: Със сигурност те са щастливи, вдъхновени и винаги питат кога пак ще имаме такъв проект, което за нас е удовлетворение.

В рамките на проекта се предвижда и изложба на детските рисунки. А през лятото на 2019-та вече за възрастни в Античния театър в Пловдив ще се играе театрална постановката "Медея" на Десислава Шпатова с актьорското присъствие на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Владимир Карамазов и още плеяда актьори.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад