Кутна хора

Държава: Чехия
Епизод: Кутна хора
Година: 2012-15
Времетраене: 26 минути
Кутна хора
В предаването
Всички епизоди

Национални съкровища на Чехия: Кутна хора

Кутна Хора е "Монте Карло на Средновековието" със сребро, мини, монети, черепи и кости...

Кутна Хора е малък град в Централна Бохемия, на 70 км източно от Прага. Днес изглежда малък, но в Средните векове е бил Златният град, с богатство от сребърни находища и добивни мини.

В края на ХІІІ век 1/3 от среброто на Европа се е добивало тук.

В историческия център на Кутна Хора е Църквата "Света Варвара" и Катедралата Седлеч, вписани в Световното културно наследство на ЮНЕСКО през 1995. Свети храм "Варвара" е красива готическа църква, чийто строеж с прекъсвания продължава 6 века - от ХІV до началото на ХХ век. Света Варвара е покровител на миньорите и особено почитана тук, където сребърните мини имат основна роля.

Седлечката костиница, известна като "Църквата на костите" изглежда "неподходяща" атракция в покрайнините на Кутна Хора, където в близост са разположени и други храмове - Причастието на Божията майка, Свети Йоан Кръстител, Християнският манастир.

Костиницата в Седлеч изглежда съвсем нормална каменна сграда отвън. Но не така е отвътре, където цялата й декорация е направена от човешки кости и черепи - гирлянди, фризове, олтари, свещници, сводове, гербове/като този на фамилия Шварценберг/.


Подобни църкви от кости има и на други места в Европа - в Португалия /с входен надпис: "Ние, костите, сме тук и чакаме вашиите"/, в Полша, в Германия - Кьолн, в Италия - Милано и т.н. Материалът в тях е "естествен", само човешки, дори с място за дарения...

Какъв "божествен хуманизъм"! Естествено, фотографирането им е забранено.

В Кутна хора се намира раннобароковата сграда на Йезиутския колеж, проектиран от италианския архитект Джовани Доменико Орси. Строежът му започнал през 1667, но бил завършен през 1750, след неговата смърт. През 1773 Йезуитският колеж е забранен в Бохемия и сградата е използвана като военна база. Сега служи за Галерия на изкуството от Централна Бохемия с произведения на съвременното модерно изкуство.

Близо до църквата "Свети Яков" е разположен Италианският двор, кръстен на италианските специалисти в минното дело. Италианският двор е бил резиденцията на бохемките крале при посещенията им в Кутна хора, тук се съхранява кралското сребро. Сега е Музей на монетите.

Монетната реформа в Бохемия започва през 1300 година с изсичането на нова монета - пражки грош /равен на половин пени/.
Сеченето на монетите е концентрирано около сребърните залежи в Кутна хора. Тази монетна реформа е историческа и води до възход на региона през следващите векове.


Както във всички градове на Бохемия и Моравия, така и в центъра на Кутна Хора има Статуя на чумата, изградена в бароков стил между 1713 и 1715, от благодарност за спасените от епидемията.

В късен готически стил е Каменният фонтан от края на ХV век, който е бил основен източник на питейна вода за населението на Кутна хора до 1890.
Храдек или Малкият замък е стара готическа крепост, превърната в дворец от началото на ХVІ век. Заедно с Каменния дом днес са обединени в предназначението си като Музеи на среброто.


Внушителна е историята на Кутна Хора в Бохемия - с богатства, странни преломи и реликви.

*Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад