Около 100 жалби са получили в КЗП между Коледа и Нова година

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Една част от тях са имали консултативен характер относно това как да се предяви рекламация за дефектна стока или какво да направим с подаръци, които не са ни съвсем потребни и бихме желали да ги заменим, каза Маргаритов.

В отговор на въпрос той допълни, че "правото на рекламация на дефектна стока е едно от основните потребителски права, което е гарантирано от закона и много ясно и подробно разписано като отговорност на този, който трябва да извърши ремонта".

Според него опитите да бъдат насочвани хората към сервизи или други лица и органи, които трябва да съдействат да бъде извършен ремонт в случай на дефектна стока, е некоректна търговска практика.

„Потребителите трябва да знаят, че там, откъдето са закупили стоката, включително ако става въпрос за голяма търговска верига, във всеки един от обектите на тази верига може да се направи рекламацията. Търговецът е длъжен да я впише в специален регистър. Ако не го направи, подлежи на санкция от нас. В едномесечен срок следва да уведоми потребителя за действията, които ще предприеме, за да бъде удовлетворена тази рекламация. Това може да бъде ремонт на дефектната стока или, ако бъде преценено преди първите три несполучливи ремонта, той може още при първия път да реши да замени стоката с нова или да върне парите на потребителя. Има такива добри практики по-често напоследък”, отбеляза Маргаритов.

Председателят посочи, че поне половината от постъпващите в КЗП над 20 000 жалби и сигнали на годишна база касаят именно неоснователни откази на рекламация и в много голяма част от случаите нашата намеса води до положително за потребителите решение на казусите.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад