Пиратът

И Боговете обичат хайвер...

Държава: Гърция, Русия
Година: 2012
Времетраене: 97 минути
Пиратът
За продукцията

Историческа драма

Режисьор: Янис Смарагдис

В ролите: Себастиян Кох, Евгений Стичкин, Хуан Диего Бото, Олга Сутулова, Лакис Лазопулос, Катрин Деньов, Джойс Клийс и др.

Морякът Йоанис Леонтидис става пират, пиратът става търговец, търговецът - милионер, милонерът - революционер и меценат.

ИСТОРИЯТА

В историята е известен като Йоанис Варвакис, спечелил милиони от търговия с хайвер.

С част от богатството си Варвакис подпомага гръцките революционери. Връща се в Гърция след разрушаването на родния му град във Войната за независимост от турците /1821/. От любов към руска благородничка, пресушава блато, но така и не печели сърцето й. Години по-късно се оттегля от търговията....

ПРОДУКЦИЯТА

"Пиратът" /или "Бог обича хайвер"/ разказва за голяма тема, с малък бюджет, на автентични места за снимки - Пилос, Егина, Астрахан, Крит, Псара, Петербург.
Филмът е копродукция на Гърция и Русия, с международен актьорски състав - германецът Себастиян Кох, французойката Катрин Деньов, аржентският испанец Хуан Диего Бото, англичанинът Джон Клийс, руснаците Евгени Стичкин и Олга Сутулова, гръкът Лакис Лазополулос и други.

Янис Смарагдис е най-известният гръцки режисьор в тази съвременност. Роден е в Иракли, изучава "Режисура" в Гърция и Париж. Първият му кратък филм -"Две, три неща", печели награди в Гърция и Монреал. Смарагдис снима филми за кино и телевизия, пише книги, преподава в Атина и Рим, особено почитан е в Торонто. Световна популярност му носят филмите за исторически личности - Ел Греко и Кавафис, Варвакис и Никос Казандзакис.

СЮЖЕТ

"ВАРВАКИС" /"Орловият взор"/

Йоанис Варвакис или Иван Андреевич Варваци е роден в Псара, с името Йоанис Леонтидис. Бил е член на гръцката и руската общност. Името Варвакис е прозвище, което идва от "орлов".

Ключовият момент в живота му е битката при Орловка, където корабът на Варвакис участва в помощ на руската императрица Екатерина ІІ Велика срещу Отоманската империя. В замяна на подкрепата, Варваци получава правото да търгува с хайвер в Каспийско море - в Астрахан, после се мести в Таганрог. Успехът му е в открития от него начин за съхраняване на хайвера при транспортиране.

Освен с риба и хайвер, Варвакис търгувал и с ликьор. В Русия e приет в Императорския двор на Екатерина Велика, получава гражданство и благородническа титла. Печели много пари и подпомага Гръцката общност в Русия, избягала тук в хода на затихващата и продължаваща Руско-турска война.

Богатството на Варвакис обаче не е залог за щастие, въпреки че голяма част от него е отдадено за свободата на Гърция. Както казва Екатерина ІІ: "Може ли някой наистина да бъде свободен?" След успешна търговия, любовни подвизи и голяма загуба, Варавакис умира сам в Закинтос.

В чест на Варвакис е издигнат паметник /не само в Гърция/, обособен е площад, а от меценатството му и до днес са останали Големият пазар в Атина и Школа с неговото име.

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад