Проф. Гетов: Антивирусните препарати за COVID няма да се използват масово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Рязък скок на разпространението на Ковид, все повече от секвенираните тестове дават резултат Омикрон. Новозаразените за денонощие вече са над 10 000 и на този фон оставаме на опашката по ваксинирани, а повечето новопоставени дози се оказват бустерни. 

За антивирусни препарати в началото на годината се очакваше разрешение на ЕМА, самото доставяне на лекарствата ще отнеме известно време, каза в "Денят започва" проф. Илко Гетов, българският представител в Европейската агенция по лекарствата. 

"Две са лекарствата, но те няма да решат този генерален проблем, който е с общата защита на хората и предпазването от Ковид 19, защото тези лекарства не могат да се използват масово, те няма да бъдат без лекарско предписание, по всяка вероятност няма да ги има в аптеките, те са скъпи", предупреди проф. Гетов.  

И поясни, че и двата прерата са за преорална употреба за първите 2-3 до 4 дни и спират репликацията, т.е. размножаването на вируса и предпазват от по-тежки симптоми и хоспитализация.

Тези препарати няма да могат да се употребяват масово, ще има ограничения за жени в детродна възраст, казо още Илко Гетов.

Вижте повече във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад