Проф. Христо Пимпирев: Антарктида е най-голямата природна лаборатория в света

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ледът е история на Земята - той съдържа микроорганизми, които са от времената преди появата на човека. В ледовете на Антарктида се правят ледени сондажи и се изследват ледени ядки от над милион години. Със затоплянето на времето в северните райони – Гренландия и Сибир, и топенето на ледовете е възможно в дълбоко замръзналите слоеве да бъдат открити микроорганизми, включително и нови вируси. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ проф. Христо Пимпирев - председател на Българския антарктически институт.

"В Русия има огромни площи от замръзнали площи - пермафрост, които се разтопяват. Това много допринася за затоплянето на климата в глобален мащаб, защото тази замръзнала почва отделя огромно количество въглероден диоксид, който е парниковият газ. В момента топенето е масово и усилията на учените са насочени да изследват неговия мащаб", обясни ученият.

По думите му в Антарктида също текат подобни процеси.

"Ние имаме проект - вече повече от 7-8 години работим с колеги от Португалия и САЩ. В Антарктида също има замръзнала почва и по крайбрежните области, където става затоплянето и топенето на ледовете, също се отделя въглероден диоксид, което оказва голямо влияние на екосистемите и климата", добави проф. Пимпирев.

На въпрос дали на Белия континент се правят свързани с вирусите проучвания, свързани с вирусите, които са насърчавани от фармацевтични компании, ученият обобщи:

"Антарктида е най-голямата природна лаборатория на света. Това е цял континент, по-голям от Европа, от Австралия, където няма COVID-19. Това е един континент на бъдещето. Така че в тази природна лаборатория учените търсят отговори на някои загадки, които да помогнат на човечеството."


Какво още каза проф. Пимпирев за тайните, които са скрити в ледовете, вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад