Проф. Иво Петров: Не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти срещу КОВИД

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Взрив на разпространението на КОВИД 19 в Европа принуди много страни да търсят възможност да изпращат нуждаещите се от болнично лечени е в съседни държави. Здравната система у нас също е подложена на силен натиск и едвам издържа вай-вече заради липсата на достатъчно медици. В София болните са най-много. В много от столичните болници бяха удвоени леглата за КОВИД, включително и в общинските болници. Има решение и за разширяване на извънболничните мвдицински центрове, които ще играят роля на своего рода триаж за пациентите, които са със КОВИД или съмнения за КОВИД, поясни проф. д-р Иво Петров в "Денят започва". Болниците в София при нужда могат да осигурят много легла. Не само легла трябва да има, това не е проблем, проблем е наличието на персонал, пък и не всеки лекар има опит в лечението на инфекциозни заболявания. "Всички ние се учим в ход. Първо кардиологичните отделения в болниците бяха превърнати в КОВИД и колегите кардиолози бяха пуснати в борбата, тъй като знаем много повече за патологията, за различните фази от инфекцията", каза той.
 
Проф. Петров посъветва хората лечението непременно да се води от лекар, не трябва в никакъв случай да се взимат превантивно никакви медикаменти, включително и антибиотици. 

"Антибиотиците, взимани превантивно, са абсолютно безпредметни, а дори понякога могат да бъдат и вредни, т.е. те могат да приспиват имунитета, когато не са назначени навреме", предупреди той.

Конкретната фаза от заболяването изисква конкретни мерки и тези фази трябва да бъдат преценени от лекар - било то онлайн, по вайбър, по телефона, по някои от дигиталните платформи.