Проф. Тодор Кантарджиев: Тромбозите стават само при първа игла на ваксината

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Нашата страна одобрява ваксинационните сертификати, защото това е един от начините за намаляването на разпространението на ковид. Това каза проф. Тодор Кантарджиев - директор на Национален център по заразни и паразитни болести, член на Националния оперативен щаб, гост в "Денят започва".

На европейско ниво ваксинационният сертификат съдържа много малко данни - име, дали си карал заболяването коронавирус, нивото на антитела, имунен отговор и дали си ваксиниран.

"Всяка ваксина е лекарство. Лекарството се прилага по кратката характеристика на производителя. Когато той каже, че една ваксина трябва да се слага в две дози, това означава, че само тази ваксина се слага в две дози", каза професорът.

За смесването на различни ваксини проф. Кантарджиев обясни: "Ню Йорк Таймс писа, че в момента се прави изследване във Великобритания дали може ваксината да се комбинира - Астра Зенека с Файзер или Файзер с Астра Зенека. Тези изследвания са започнали февруари тази година и до една-две седмици резултатите ще бъдат готови. При промяна на кратката характеристика на ваксината, законово ще може да се регулира и тогава да се приеме."

Кантарджиев каза, че тромбозите стават само при първа игла на ваксината и се наблюдават сравнително по-често при млади жени във фертилна възраст, които вземат контрацентипни средства.

"Рискът е, вчера разговарях и с колеги от Германия - когато жената е в овулация и приема първа доза от Астра Зенека, обясни професорът. Това аз наричам имунна тромбоза и тя трябва да се лекува с гама глобулин, за да се предпази човекът", допълни той.

Вижте целия разговор във видеото.

 

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад