Следва ли криза след Брекзит?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като Великобритания излезе от ЕС ще намалее вноската в общността, защото тази страна беше един от най-големите донори: дава около 9 милиарда паунда нето годишно. От друга - ще се промени трудовият пазар, включително за българите, които работят там, както и условията за учене там.

Според Стоян Панчев няма да има промяна в това отношение до началото на 2021 г. Оттам нататък въпросът е дали ще има Брекзит изобщо, съмнява се той.

"Тереза Мей каза Брекзит, значи Брекзит но това нещо, което е донесла като споразумение от Брюксел в Лондон е точно обратното. То е безсрочно оставане в Европейския съюз. Ако то мине през Камарата на общините в британския парламент, имаме горе-долу един безсрочен... седене отстрани на ЕС на Великобритания. Така че поне до края на 2020 няма да има проблеми."

Владимир Каролев каза какви са очакванията на представители на финансовите среди в Лондон, където е бил миналата седмица. По думите му повечето хора в Лондон смятат, че Брекзит ще има, но ще бъде по-скоро като швейцарско-норвежката ситуация. Ще има някакво специално споразумение и няма да бъде това, което Мей обяви. Либерал-демократите, които са традиционен партньор на консерваторите, заявиха, че няма да подкрепят постигнатото споразумение в този му вид и настояват за втори референдум. Северноирландската партия също е заявила, че няма да го подкрепи. На същата позиция е и лидерът на лейбъристите Джереми Корбин. Голяма част от консервативната партия също не го подкрепят.

Двамата анализатори се обединиха около мнението, че споразумението с ЕС няма да мине в парламента, ако случайно лейбъристите не направят странна коалиция с консерваторите. Иначе Тереза Мей трябва отново да преговаря, но до 29 март, защото тогава изтича срокът. След това има няколко варианта. Например, неорганизиран Брекзит, но това ще донесе много щети не само за Великобритания, но и за всички в ЕС. Има версии по отношение на допълнителни плащания, притискания от страна ЕС - версии, които нямат нищо обща с това, което е говорено на референдума за Брекзит- Резултатите ще бъдат съвсем други.

Последни броеве

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад