В. Велев, АИКБ: Да не очакваме ръст на доходите преди да има подем в икономиката

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Васил Велев, председател на АИКБ:
"Най-ниското равнище на икономиката в кризата беше пред тримесечието, което приключи - второто тримесечие на годината. Третото тримесечие, което започна, няма да има V-образно възстановяване, но не очакваме и да пропадаме по-надолу. От четвъртото тримесечие очакваме и бавно възстановяване."

Лятната прогноза на ЕК влошава перспективите в сравнение с пролетната за Европа, а и за България, подчерта Велев. За страна ни се очаква спад на БВП - 7.1% тази година. За сравнение спадът при предишната криза е бил 5.7%. Европейската комисия очаква ръст на европейската и на българската икономика през 2021 г., макар и по-малък отколкото спада през настоящата година. Едва през 2022 година обаче ще бъдат достигнати докризисните равнища.

Безработицата е била най-висока през април - 100 хиляди души са останали без работа. Постепенно това число намалява като мнозина, загубили работата си, се насочват към строителството и селското стопанство. Надеждите са, че след приключването на летния сезон, безработицата няма да расте и надхвърли рамките на 100-те хиляди. От новите мерки, предприети наскоро за подпомагане на бизнеса, ще могат да се възползват голяма част от средните и малки предприятия, смята Велев.

Поради трудностите в индустрията, особено през април и май, и получилото се спад в икономиката, не можем да имаме прекомерни очаквания за растеж на доходите, докато няма подем в икономиката, препоръчва Велев.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад