Вторият мандат: Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва пред парламента

Цялото предаване
В предаването
Всички броеве

Президентът и вицепрезидентът Румен Радев и Илияна Йотова полагат клетва за втория си мандат пред Народното събрание на 19 януари.

Представителна гвардейска рота посрещнa официалните лица пред централния вход на парламента. Тържествената церемония ще бъде от 10:00 часа и ще се предава пряко по Българската национална телевизия и Българското национално радио.

Преди Румен Радев и Илияна Йотова да положат клетва пред парламента, беше прочетено решението, с което ЦИК ги обявява за избрани за президент и вицепрезидент на България.

Президентът Радев с обръщение към народа и Народното събрание.

След церемонията в Народното събрание, Негово Светейшество Българският Патриарх Неофит посрещна в Патриаршеската катедрала "Свети Александър Невски" Радев и Йотова и отслужи тържествен молебен.

Негово Светейшество поздрави държавния глава и с архипастирско слово с благопожелания за Божията благодатна подкрепа за мирно и плодотворно служение на българския народ. За втори път българският патриарх Неофит лично отслужва молебен и благословя президента Радев за успешен мандат като държавен глава.

***************************************

Румен Радев и Илияна Йотова спечелиха балотажа на президентските избори, проведен на 21 ноември 2021 година.

На балотажа гласуваха 2 310 903 избиратели. Избирателната активност е рекордно ниска - 34.84%. За двойката Румен Радев и Илияна Йотова са гласували 1 539 650 българи, а за двойката Анастас Герджиков и Невяна Митева – 733 791 действителни гласове.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад