"За да остане природа в България": Зелени протести утре в цялата страна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Андрей Ковачев - сдружение "За да остане природа в България":
"Искаме този безобразен Закона за биоразнообразието, изготвен от предишния министър Нено Димов, внесе в МС, да бъде оттеглен в частта си за "Натура 2000", защото той защитава частен интерес. Той може да се обобщи с това, което е есенцията на собствениците на имоти на Иракли, примерно, които се появяват винаги... Есенцията на техните аргументи са "ние сме собственици на нашите имоти, имаме право на всичко". Законът има същата философия... Само че облича в законосъобразна форма тяхното желание, нарушавайки всички европейски правила."

Според Ковачев въпреки дискусията в парламента, остава неясно как ще се развиват нещата. Зелените са напуснали последната среща, защото тя, по думите му, се е превърнала в битка между страните участници. В продължение на 4 години са се провеждали поредица от подобни срещи и всички са протичали по един и същи начин - с нападки, обиди от страна на собственици на имоти или свързани с тях хора. Тези нападки са насочени и към БАН, към учените, които са враг номер 1 по отношение на този законопроект. Ковачев е на мнение, че с новите промени се стига дори до много тежки нарушения в законодателството. Не бихме могли да оправим проблемите със строителството на пътя през Кресненското дефиле с този закон, тъй като той води до по-тежки проблеми. Ще загубим парите за магистрала "Струма", опасява се той.

"Този закон отлага прилагането на европейското законодателство, а ние вече трябваше да го прилагаме".

Ковачев коментира евентуално изкупуване обратно от държавата на спорните терени. според него такава идея си струва, тъй като има 20 милиона лева европейски пари по ОП "Околна среда", от които нито лев не е изхарчен.

Ковачев апелира за адекватни мерки от правителството и МОСВ. Той смята, че министерството разполага с достатъчно инструменти да контролира застрояването на места като Алепу и Синеморец, или в Рила, но липсва професионализъм и политическа воля. Министерството може да контролира и общините, но не го прави, убеден е природозащитникът.

В заключение Андрей Ковачев предложи зелени доброволци да запълнят изкопите на плажа Алепу и да възстановят природата там.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад