​Хр.Иванов,"Да,България": Иван Гешев да оттегли кандидатурата си за гл. прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Христо Иванов отбеляза, че пред БНТ Иван Гешев е направил силно внушение, че зад кибератаката срещу НАП стои Демократична България. Това според него е изключително проблематично, тъй като тази политическа сила най-настоятелно е искала в страната да има истинска киберсигурност. Иванов изтъкна, че веднага след срива на Търговския регистър демократите са излезли с пакет от мерки за киберсигурност, които, ако са били чути тогава, не би се получил пробивът в сигурността на НАП.

"Това е проблематично не просто, защото не е вярно... когато го казва заместник-главен прокурор и кандидат за главен прокурор, това трябва да бъде аларма за всеки един от нас, защото това е изключително овластено лице."

Иванов цитира редове от Кодекса за етично поведение на българските магистрати, в които се подчертава принципа на безпристрастност - т. е. магистратът не може да прави публични изявления или коментари, чрез които да се ангажира за крайния изход на даден случай и да създаде впечатление за пристрастност и предубеденост.

По думите на Иванов неговата политическа сила настоява за върховенство на закона и е абсурдно тя да бъде обвинявана в намеса за пробив в киберсигурността.

"Тази атака е атака срещу ядрото на нашите политически каузи и убеждения. Но когато един от лидерите на прокуратурата говори по този начин, в нарушение на Етичния кодекс на прокурорите, това е огромен проблем за българската съдебна власт, за българското правосъдие. И затова ние искаме неговата оставка. затова утре ние ще внесем предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу него... Ние ще настояваме неговата кандидатура да бъде оттеглена на базата на това, че той е непригоден."

Пригодността на магистратите е описана в чл. 170 ал. 5 на Закона за съдебната власт, припомни Христо Иванов.

"Вместо да отговори на въпроса каква визия за реформа на прокуратурата има, каквато той очевидно няма, той /г-н Гешев/ се зае с политически атаки. Ако ние имаме такъв човек, с такова поведение за главен прокурор, положението със свободата, сигурността и върховенството на правото в България много ще се влоши."
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад