Референдум - 20 май 2014: Европейски тест “Гласоводител” III част

Референдум - 20 май 2014: Европейски тест “Гласоводител” III част
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В рамките на кампанията за Евроизбори 2014 предаването “Референдум” ще направи  нещо наистина амбициозно – всеки вторник шест миниреферендума в едно. Кандидати за евродепутати от различните партии, коалиции и инициативни комитети ще трябва да отговорят бързо и аргументирано на шест въпроса, важни за България и за Европейския съюз. Те са част от европейския тест “Гласоводител”. Програмният  директор на Центъра за либерални стратегии Георги Ганев адаптира този тест за българската кампания.

“Гласоводител” е един инструмент за определяне на политически предпочитания за гражданите преди избори, който ние вече развиваме за четвърти път и за трети в съдействие с програмата “Референдум”. Той дава на хората рационални предложения, и то съвсем конкретни, за политики, в случая европейски политики и хората

избират дали са съгласни или не са съгласни, или са неутрални по дадена политика и накрая виждат до коя от всички политически партии и независими кандидати те са  най-близо.

Този тест ще направят и представителите на всички политически партии, коалиции и  инициативни комитети всеки вторник до изборите на 25 май на живо в студиото на предаването. Тук, пред всички, те отговорят на шест конкретни въпроса, които са избрани заради големия интерес към тях.

Тестът има общо 31 въпроса. За предаването тази вечер избрахме шест от тях. Всеки от участниците имаше на разположение до 10 минути, за да отговори и на шестте, и да аргументира позициите си. Отговорите могат да бъдат: “Съгласен”, “Несъгласен” или “Въздържал се”.

В третия за предизборната кампания "Гласоводител" в предаването "Референдум" темата беше: Помагат ли ви предизборните дебати да решите за кого да гласувате?

Участниците тази вечер: Десислав Чуколов от ПП "Атака", Станислав Анастасов, кандидат за евродепутат от ДПС, Слави Бинев, кандидат за евродепутат от листата на НФСБ, Ангел Джамбазки, кандидат за евродепутат от листата на Коалиция „България без цензура”, ВМРО-БНД, ЗНС и „Движение Гергьовден”, Ивайло Калфин, водач на листата на Коалиция АБВ, Светослав Малинов, кандидат за евродепутат от листата на Коалиция "Реформаторски блок", и Андрей Ковачев, кандидат за депутат от листата на ПП ГЕРБ.

По споразумението, подписано между БНТ и всички политически партии и коалиции, поканата днес беше към осемте сили с най-голям шанс за депутатски мандати в Европарламента. Коалиция за България ни изпратиха отговорите си, но не можаха да осигурят свой представител в дискусията. Отговорите ще се виждат маркирани в софтуера на системата, за да може той да работи нормално.

Въпросите, по които кандидатите трябваше да заявяват своите позиции, бяха:

- България трябва да наложи вето на евентуално решение на ЕС за икономически санкции на Русия.

- България трябва да е сред активните поддръжници на създаването на Европейски енергиен съюз.

- Европейският съюз не трябва да приема нови членове.

- ЕС трябва да насърчи въвеждане на минимална работна заплата, свързана със средната заплата във всяка страна членка.

- Когато една страна членка систематично нарушава европейските правила и норми, еврофондовете за нея трябва да бъдат спирани.

- Членството в Шенген трябва да се обвърже с ефективността на съдебната система.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад