Прокуден

"Възможно ли е щастливо бъдеще след тежкото минало" в...същото общество

Държава: Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 90 минути
Прокуден
За продукцията

2-сериен игрален филм
Семейна драма

По романа на Сейди Джоунс
Режисьор: Иън Софтли
В ролите: Джордж Маккей, Джесика Браун Финдли, Грег Уайз, Хати Моран, Натаниъл Паркър, Джесика Бардън, Дейзи Беван, Фин Елиът

Младеж търси изкупление и утеха след трагичен инцидент в детството. Обществото е консервативно и прикрито в разбирането за вина и страдание.

Холивудският кинорежисьор Йън Софтли /"Хакери", "Кей Пакс", "Крилете на гълъбицата"/ дебютира с телевизионен филм в екранизация по дебютен роман на Сейди Джоунс.

40-те години на ХХ век. Английската провинция след Втората световна война. В графство Съри 10-годишният Луис и всеотдайната му майка очакват завръщането на баща му от война. За кратко семейството се опитва да възроди щастието отпреди раздялата им. Но точно тогава се случва трагедията - момчето е на пикник с майка си край реката, когато тя потъва пред очите му... завинаги.

Бащата Гилбърт не може да разбере как синът му не е могъл да я спаси. Същият въпрос измъчва и детето, и цялата общност в селото. Безучастен свидетел на удавянето на най-близкия си човек, Луис Олдридж поема вината и удвоява скръбта си. Баща му Гилбърт разбира неговото състояние, но прекалено рационално и бързо сключва втори брак.

Новата съпруга наистина се опитва да бъде майка, но Луис търси утеха у съседите Кармайкъл, където дъщерите Тамзин и Кит са също под контрола на баща си в чувствата, като едната е "прелъстителка", а другата - "възпитателка"...Какво търси и какво ще намери Луис, за да се спаси.

"Потъване, желание, съзряване"

Режисьорът Йън Софтли разказва за откриването на романа, приликата във времената и разликата между голям и малък екран.

За основни разлики между снимките в кино и в телевизия, режисьорът посочва парите и бюджетът, които в недостатък са и предимство, защото не дават време и възможност за откъсване на екипа от процеса и атмосферата. На необяснимите с думи състояния на героите помагат визуализацията и особено музиката в контрапункт, записана с оркестъра на Аби Роуд.

Композиторът Едуард Шиърмур и музикалният оформител вкарват във фона камбанен звън и часовников ритъм - църквата е особено важна в селото и в историята.

Реката е големият елемент, който води емоционалното и драматично пътешествие. В сексуалните сцени, за да няма недоразумения какво точно се случва, режисьорът залага на доверието между актьорите и чистата методология.

"Прокуден" е предизвикателство на много нива, но едно от най-важните е работата с актьорите, някои от които Йън Софтли познава, други - не. В ролята на "мъжкото момче" са избрани двама - малкият Фин Елиът и зрелият Джордж Маккей. Джесика Браун като Алис е сложен образ в трудна ситуация и младостта й помага в ролята на искрена втора майка.

Грег Уайз е перфектният Гилбърт - строг баща с принципи. Натаниъл Паркър е несравнимият Дики Кармайкъл, в способността си да разкрие или скрие много с малко. Дейзи Беван е чудесната Тамзин в комбинация от духовност и невинност.

А Джесика Бардън е Кит в най-предизвикателния образ с всички настъпващи промени - от младостта до зрелостта.

Интимната история всъщност е социален портрет на Англия след войната с настъпващите промени.

Златна Романова

"Прокуден", БиБиСи-1 /Outcast, BBC One/

Героите

Луис Олдридж/ в ролята - Джордж Маккей /. Затормозен млад мъж, белязан от трагедия, Луис търси изкупление.


Гилблърт Олдридж /в ролята Грег Уайз/ Бащата Гилбърт се връща от тежка война при син, който малко познава и съпруга, която обожава.

Елизабет Олдридж /в ролята - Хати Моран/. Необикновена и свободолюбива, майката Елизабет е отдадена на семейството.


Алис /в ролята - Джесика Браун-Финдли/ Водена изцяло от благородни намерения, Алис влиза в семейство с брак, за който се оказва неподготвена.

Дики Кармайкъл /в ролята - Натаниъл Паркър/ Баща на две дъщери, властният бизнесмен Дики умее добре да се прикрива.


Тамзин Кармайкъл /в ролята - Дейзи Беван/ - По-голямата и любима дъщеря в сeмейство Кармайкъл е "безгрешна" в очите на баща си.

Кит /Джесика Бардън/ - Горда и смела, Кит е "различната" жена в семейство Кармайкъл.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад