Да бъде ли отменен мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене"

Да бъде ли отменен мораториумът върху строежа на АЕЦ „Белене
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Правителството ще внесе предложение в парламента за вдигане на мораториума върху строителството на АЕЦ "Белене". Отпадането на забраната е необходимо, за да започнат разговори с Китайската национална ядрена корпорация (CNNC), която обяви, че има интерес към проекта.

Според акад. Стефан Воденичаров ние се нуждаем от АЕЦ "Белене". Това, което се случва в момента с българските превозвачи, ще се случи с нашите централи. Ние трябва да бъдем готови за този вариант и да търсим решение. В момента официално никой не е поставял нищо, защото има мораториум. Да се махне този мораториум, да се обяви един международен конкурс и тогава можем да говорим от техническа и екологична гледна точка, препоръча той.

Експертът по енергетика Георги Касчиев е на мнение, че докладът на БАН и прогнозите в него не заслужават никакво доверие, тъй като в тях са открити редица грешни данни, вкл. и редица манипулации. Най-известната от тези манипулации е с броя на населението, които в някои от сценариите на БАН достигат до 8,5 млн., докато всички прогнози сочат, че към 2040 г. то ще е под или около 6 млн. България годишно имитира около 60 млн. тона въглероден двуокис, а нашите гори и зелени площи поглъщат над 80 млн.

Ако ние говорим за сценарий, при който държавата ще строи, тогава може да коментираме бюджета, който първоначално беше определен като овърнайт. След това с ескалация и по предложение на Росатом беше фиксиран като финална цена около 6,5 млрд. и бюджетът, който беше коригиран в резултат на изследванията на БАН – около 10 млрд. Но това е само в случай, когато държавата ще инвестира, коментира проф. Атанас Тасев.

Основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет Красен Станчев прогнозира, че новият инвеститор на АЕЦ "Белене" няма къде да продава електроенергия на цената, на която може да се откупи строителството. Ако Китайската компания реши да покрие всички разходи по строителството, вкл. присъединяването към мрежата, заместващи и резервиращи мощности, сметката ще излезе между 22 и 24 млрд. лева. Не виждам каква компания ще може да продава каквото и да е при такава инвестиция. Тогава цената на изкупуване би била 40 ст., което е 8 пъти повече от сегашния международен пазар в региона.

60 на сто от анкетираните са на мнение, че трябва да бъде отменен мораториумът за строителството на АЕЦ Белене, а 35 процента са на обратното мнение.

Последни броеве

Как се намира изход в сложна политическа ситуация - в студиото личности, взимали решения в ключови моменти за страната 21:00, 13.04.2021 Какво показаха резултатите от вота и каква перспектива задават пред бъдещото управление на страната? 21:00, 06.04.2021 Ситуацията с коронавируса, помощта за бизнеса в кризата, социалните мерки на партиите 21:47, 30.03.2021 Предизборни обещания по време на локдаун, идеи и решения за промяна 21:00, 23.03.2021 Предизборна дискусия с представители на политическите сили в 44-то НС в състезание за следващия парламент 21:00, 16.03.2021 Състезание на идеи и решения за следващите четири години 21:00, 09.03.2021 Последните социологически прогнози преди старта на кампанията 21:00, 02.03.2021 Народното събрание и обществените приоритети 21:00, 23.02.2021 Планът за възстановяване и устойчивост на ЕС – какви са шансовете и възможностите за страната ни? 21:00, 16.02.2021