"1992"

Няма "чисти ръце" в тази мръсна игра. Историята още се пише...

Държава: Италия, САЩ
Година: 2015
Времетраене: 50 минути
За продукцията
Всички епизоди

10-сериен телевизионен филм

Вечна драма

Режисьор: Джузепе Галиарди

В ролите: Стефано Акорси, Гуидо Каприно, Мириам Леоне, Доменико Диеле, Теа Фалко, Алесандро Роха

Няма "чисти ръце" в тази мръсна игра. Историята още се пише...

"Болестта, с която се борят, но знаят, че не се лекува, е КОРУПЦИЯ"

1992 - "Година Нула" от новото броене в Италия. Започва операция "Тангентополи" или "Чисти ръце" /"mani pulite" итал.ез/.


"1992" е първи филм от трилогия , представяща с фикция и факти случващото се тогава и през следващите две години - "1993" /втори филм, 2017/ и "1994" /още необявен/. Времето е за подготовка. Резултатът е действителността до днес...

През февруари 1992 година в Милано започва "Революцията на съдиите" с операция "Чисти ръце" /"Mani Pulite" или Tangentopoli' Scandal/ срещу корумпирани висши лица в бизнеса и политиката. Настъпва край на Първата република с поствоенната политическа система и начало на нов партиен живот с други имена. Има присъди, бягства и самоубийства. Лидерът на социалистите - Бетино Кракси, с който започва разследването, е осъден, но избягва присъдата с изгнание в Тунис...Президентът Франческо Косига подава оставка, заменен е от Оскар Луиджи Скалфаро. Губят Християндемократическата и Социалистическата партия, изгряват "Северна лига" и "Форца Италия" . На ход е Силвио Берлускони.

Пейзажът изцяло се сменя с нови лица и друг мизансцен - в пропагандата официално влиза шоуто.

Сагата започва на 17 февруари 1992 година . По нареждане на прокурора Антонио ди Пиетро е арестуван Марио Киеза, член на италианската Социалистическа партия, в момент, когато получава подкуп. Междувременно плъзва зараза с HIV-вирус, за което е обвинен богат фармацевтичен собственик. Една не много талантлива и красива жена мечтае за екрана и търси точните мъже - в полицията или в медиите, зависи от случая...

В сюжета няколко герои се свързват в бързо променящия се политически пейзаж на Италия:

Прокурорът, започнал акцията "чисти ръце"; Фармацевтът, обвивен в доставка на заразена кръв; Двама полицаи с тъмно минало - вечни сътрудници и жертви, готови за отмъщение; Любовница с амбиции за телевизионна водеща; Медиен рекламист на лов за полза от последните събития; Ветеран от войната в Персийския залив.

След 23 години филмът е първият за събитията от "преломната 1992". Оттогава почти нищо не се е променило и това обяснява защо. Сериалът е произведен по поръчка и разпространяван от SKY-мрежата на Рупърт Мърдок в Паневропейския му бокс - Ирландия, Германия, Великобритания, Австрия, с 20 млн. зрители в ефир за епизод.

Действието комбинира хроника и фабула. Берлускони се появява в архивите и за кратко с роля, но в гръб.

Историята още не е приключила...

*Златна Романова

"1993"

Ужилването - залавянето на Дзагария