Мокър от дъжд не се бои

В златните години на Българското цирково изкуство изгаря Софийският държавен цирк. Един от най-големите пожари в историята на България остава без окончателна версия.

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 55 минути
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Драгомир Драганов
Режисьор: Николай Василев
Оператор: Борислав Георгиев
Продуцент: БНТ, Продуцентски център "Телевизионно филмово производство – Студия "Екран"

ИСТОРИЯ

На 25 септември 1983г. в София изгаря Домът на българското цирково изкуство. Пожарът е един от най-големите в историята на България - с разни версии за причината....

Софийският държавен цирк е оригинално архитектурно съоръжение, проектирано от фамилия Станкови. Конструкцията е внушителна, метална и сглобяема, с възможност за пренасяне на друго място.

Куполът на цирка е уникален, признат за световно изобретение и пантентован наред с подобни съоръжения в Париж, Варшава и Скопие (мн.Сърбия).

Вследствие на пожар, от Софийския държавен цирк за два часа остава само пепел. След шест месеца следствие няма официална версия за причината. А времената са златни, тогава Българският цирк е на второ място в света...

ФИЛМЪТ

За първи път след трагичните събития отпреди 35 години журналистът Драгомир Драганов представя фактите и версиите за случилото се тогава във филма "Мокър от дъжд не се бои".

Историята за пожара събира погледи и коментари на свидетели, жилищни съседи, военни и пожарни служби, артисти и техни наследници, чиито имена остават в афиша на последния цирков спектакъл.

Във филма са представени всички гледни точки за инцидента, съчетани с архивни кадри от Националната филмотека и от несподелeни досега данни на очевидци, участвали в гасенето на пожара.

Изключение в изпепеленото славно минало са запазените кадри на единствения фоторепортер от мястото на събитието - Иван Григоров, журналист от в. "Поглед", чиято фотоизложба придружава специалната предпремиерна прожекция на филма в Дома на киното на 17 септември 2018. Датата не е случайна.

На 17 септември 1983 е била премиерата на "Мокър от дъжд не се бои" - последен и общ спектакъл на Софийския държавен цирк и Редакция "Хумор, сатира и забава" на БНР. Участвали са Татяна Лолова, Георги Калоянчев, Никола Анастасов, Мариана Аламанчева и др.

"Мокър от дъжд не се бои": Документален филм на БНТ за пожара в Софийския цирк| БНТ Новини

"Мокър от дъжд не се бои" – филм на Драгомир Драганов| Култура.БГ

https://www.bnt.bg/bg/a/mokr-ot-dzhd-ne-se-boi

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад