Изкушението Павел Койчев

"64 години се занимавам с този абсурд"

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 52 минути
Изкушението Павел Койчев
За продукцията

Документален филм

Сценарий: Антоанета Бачурова

Режисьор: Владимир Люцканов

Оператор: Кирил Проданов

Музика: Георги Дончев

Продуцент: Вип Медиа Филм - Антоанета Бачурова

Разпространител: Филмотечно кино "Одеон"

"64 години се занимавам с този абсурд"

Документален филм за оригиналния български скулптор Павел Койчев, смятан за концептуалист от ранга на Кристо.

В откровен и ироничен коментар за себе си - сред гипсово-белите оригинали от 50-годишния му творчески живот, разположени на селска ливада; или докато кърпи восъчни отливки в ателието си - Павел Койчев и цялата негова "менажерия" околовръст са въплъщение на китайската максима, че "истинското изкуство прилича на... непохватност"

Павел Койчев има осъществени много пластически проекти, които трудно се поддават на класификация като скулптури. Работи с различни материали, включително пластики, изплетени от върбови пръчки и измазани с тор.

Павел Койчев е роден на 30 май 1939 в София. През 1966 г. завършва специалност "Скулптура" във Висшия институт за изобразително изкуство "Николай Павлович" в София. През 1982 организира първата си самостоятелна изложба. От 1984 се включва във важни експозиции в страната и в чужбина.

През 1999 участва в изложението "Световни художници на хилядолетието" в Централата на ООН в Ню Йорк. През 2002 е един от тримата изобразители, представили България на Международното биенале във Венеция. Павел Койчев има и самостоятелни изложби и проекти в България и по света. Негови произведения са представени в Националната художествена галерия, в Софийската градска галерия, в частни колекции в Австрия, Дания, САЩ, Белгия и др.

Автор е на проектите "Торният бръмбар" /1995, НДК/, "Стадото"/2000/, "Обиталище" /пл."Княз Ал. Батенберг",София/, пред църквата Notre Dame de la Chapelle в Брюксел, "Къщите, лятото, морето"/2005/, "Скулптури от оникс" /2006/, "Високомерна разходка" /2006/, "Преносителят" /2007/, "Градежът" /2008, край село Осиковица/, "Водна паша" /2009/, "Под масата"/2009/

Парк галерия "Оригиналите" е разположена на 68 км от София, край с. Осиковица /по магистрала "Хемус", недалеч от бензиностанцията на OMV/. Изложбата представлява частна галерия на открито. На площ от няколко декара са разположени над 50 скулптурни модела на Павел Койчев, създадени в периода 1967-2014.

Всичките са бели на цвят, покрити със смола, за да са устойчиви под открито небе. Скулптурите са оригинали, от които се изработват калъпи за отливки от бронз, някои от които се намират в паркове и частни колекции в София, Брюксел, Благоевград, Созопол...

Тук е и артистичната еко-къща "Градежът" със 110 m² застроена площ, изградена от естествени материали, която авторът определя като "пластика, която може да се обитава".

Павел Койчев "Парк галерия "Оригиналите"

*На Павел Койчев са посветени и филмите на актьора Филип Трифонов като режисьор - "Tres jolie" и "Водна паша".

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад