Песните на Левски

"Едно вълнуващо пътуване в духовния свят на Апостола с участието на повече от 50 изпълнители"

Държава: България
Година: 2017
Времетраене: 50 минути
Песните на Левски
За продукцията

Музикален филм

Сценарий: Димитър Стоянович, Даниел Спасов
Режисьор: Димитър Шарков
Оператор: Николай Илиев
Изпълнителен продуцент: Даниел Спасов
Продуцент: БНТ

За революционното дело на Левски се знае много, но малцина са запознати с неговото лично пространство, в което песента е присъствала всеки ден - в мигове на усамотение и сред хора, в тъжни и в радостни моменти.

Музикалният филм "Песните на Левски" е почит към личния свят на Апостола с различен поглед - към духовното му наследство и към по-малко известното за Дякона - във вълнуващо пътуване през времето и песенния му свят.

14 любими песни на Левски се изпълняват от повече от 50 изявени певци, сред които "Мистерия на българските гласове", хор "Космически гласове от България", квартетите "Юдит", "Славей", "Светоглас", "Ева квартет" и др.

Новите аранжименти на песните са дело на акад. Николай Кауфман - български музиковед, фолклорист и композитор, Милен Иванов - водещ на предаването на БНТ "Иде нашенската музика", Недялко Недялков - музикант от Оркестъра за народна музика на БНР и др. Водещ в разказа е актьорът Борис Луканов.

Снимките са в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле. Всички изпълнители са в автентични старинни костюми, предоставени от Фонда на БНТ.

Идеята за последната песен на Васил Левски идва от друг проект на БНТ – "Родът на Апостола", за който редакторът на "По света и у нас" - Весела Смилец, открива забележителна история, свързана с неговата смърт, която е документирана и в книгата "Моят роден град София" на Райна Костенцева.

Легендата разказва, че "Преди да отиде на бесилото, вместо последна дума, Дякона се изправил и започнал да пее песен на турски език".

"Да застанеш пред лицето на смъртта с песен. Няма категорични и безспорни доказателства за това, но легендата успя да провокира съвременните изпълнители да се докоснат до духовния свят на Апостола, да се доближат тихо до неговата болка и героизъм", разказва изпълнителният продуцент и съавтор Даниел Спасов.

"Песните на Левски", както и документалният филм "Левски" от поредицата "Великите българи" на БНТ, ще бъдат издадени и на диск с идеална цел, без търговски намерения, в рамките на кампания на Министерство на културата - "Да съхраним българския дух" .

*Филмът на БНТ е част от проекти, посветени на Васил Левски, в чест на 180-годишнината от рождението на Апостола през 2017.

Инициативи

По следите на Апостола с БНТ:

Мултимедия / 180 години от рождението на Васил Левски

Проектът "Любимите песни на Васил" | Култура.БГ

Последната песен на Апостола се възражда в музикален филм на БНТ| Информация за медиите

"Песните на Левски" - нов филм в ефира на БНТ| Още от деня

"Песните на Левски" - нов филм в ефира на БНТ| Новини

"Песните на Левски" - различен поглед към духовното наследство на Апостола БНТ Мултимедия/ 180 години от рождението на Васил Левски

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад