Живот на скорост

Да продължи или да излезе от пътя - в този живот или в някой друг...

Държава: САЩ
Година: 2011
Времетраене: 100 минути
За продукцията

Трилър

По книгата на Джеймс Салис

Режисьор: Николас Уиндинг Рефън

В ролите: Райън Гослинг, Кери Мълиган, Брайън Кранстън, Албърт Брукс, Кристина Хендрикс, Джеф Уолфи, Рон Пърлман, Оскар Исак, Тим Трела и др.

Да продължи или да излезе от пътя - в този живот или в някой друг...

Сценарист от Иран и режисьор от Дания екранизират американски трилър на друго ниво.

Датският режисьор Николас Уиндинг Рефън и британският сценарист от ирански произход Хосейн Амини /"47 Ронини", "Шанхай", "Снежен човек" , "Крилете на гълъбицата", "Джуд", "Януари с две лица" / адаптират за голям екран "Живот на скорост", по книгата на Джеймс Салис, екранизирана 8 години по-късно/през 2019/, в по-дълга и лъскава индийска филмова версия.

Има много истории за връзки между омъжени жени и свободни мъже, но малко са като тази, която напомня срещата на "Състезателката и затворникът".

...Автомобилен механик е филмов каскадьор, шофьор по заявка и съсед на жена с проблеми, без да залага на чувствата.

Той е просто "Шофьорът" - мъж без име с разни занимания - механик в гараж, каскадьор в екшъни и шофьор в открити и тайни състезания за бягство... от миналото.

В това пътуващо ежедневие Шофьорът забелязва съседката си Айрин - сервитьорка, която живее сама със своя син, докато съпругът й е в затвора. В тази опознавателна ситуцация шефът на гаража Шанън организира рали с ганстерско участие, а Шофьорът е поканен както винаги за водач на отбора.

Междувременно парите за гонката пътуват между няколко занитересовани кръга и Шофьорът е на път да спечели нещо повече, ако разбере чия е жената до него и какво пази нейният син. Сметката няма да е обща за всички замесени.

*Златна Романова

Награда за най-добър режисьор на Николас Уиндинг Рефън и Номинация "Златна палма" за най-добър филм от Филмовия фестивал в Кан /2011/

Номинация "Сезар" за най-добър чуждестраннен филм от Френските филмови награди /2012/

Награда "Роберт" за най-добър чуждестранен филм от Датските филмови награди/2012/

Номинация "Давид ди Донатело" за най-добър чуждестранен филм от Италианските филмови награди

Наградо "Аманда" за най-добър чуждестранен филм от Норвежките филмови награди /2012/

Номинация "Рембранд" от Нидерландските филмови награди /2012

Номинация "Оскар" за звукозаписен екип /2012/

Номинация "Златен глобус" за поддържаща роля на Албърт Брукс /2012/

Номинации от БАФТА за филм на продуцентски екип, монтаж, поддържаща роля на Кери Мълиган и режисура на Николас Уиндинг Рефън

Награди и номинации за филм, сценарий и актьори от критиката в Охайо, Бостън, Остин, Чикаго, Далас, Денвър, Детройт, Дъблин, Флорида, Джорджия, Хюстън, Лас Вегас, Локарно, Лондон, Лос Анджелис, Невада, Ню Йорк, Оклахома, Финикс, Сан Диего, Сан Франциско, Сент Луис, Торонто, Юта, Вашингтон, Ванкувър, Австралия...,/2012/