"Непобеденият генерал - Владимир Вазов"

Три войни и един непобедим генерал"Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!"Документален филм

Държава: България
Година: 2019
Времетраене: 54 минути
За продукцията

Режисьор: Татяна Пандурска

Сценарий: Александър Грозев, Татяна Пандурска, Борянка Димитрова

С участието на актьорите: Николай Николов, Любомир Петкашев

Филмът е емоционален разказ за сложната политическа и човешка ситуация в България през войните в началото на ХХ век, описани в дневника на Владимир Вазов - "Животописни бележки"

С игрална възстановка е представен подвигът на голям български патриот, признат в международната военна история и изучаван във военните академии по света. Владимир Вазов е Непобедимият генерал в т.нар Дойранска епопея през Първата световна война. Жертвите на противника са многобройни.

Непобеденият генерал Владимир Вазов

За него председателят на Британския легион в Антантата - майор Голтей, казва: "Той е един от малцината чужди генерали, чието име фигурира в официалната ни история!".

Непобеденият генерал Владимир Вазов

През 1936 година, на честванията на Британския легион в Лондон, българският генерал от запаса Владимир Вазов е единственият поканен от Тройната коалиция. При появата му на парада фелдмаршал лорд Милн командва: "Свалете знамената! Минава генерал Вазов - победителят при Дойран!"

Владимир Вазов е роден на 14 май 1868 в гр.Сопот. Брат е на народния поет Иван Вазов и на генерал Георги Вазов. Когато през 1885 избухва Сръбско-българската война, едва 17-годишен, той се явява пред Наборната комисия, за да бъде изпратен на фронта, но не е приет заради възрастта си, а и другите му братя вече са войници. На следващата година Владимир Вазов постъпва във Военното училище и това е началото на блестяща воинска кариера в три войни - Балканска, Междусъюзническа и Първата световна.

Непобеденият генерал Владимир Вазов

Постиженията му предизвикват респект и възхишение и сред съюзниците, и сред враговете. Най-голямата му победа е историческа за хода на войната. Генерал Владимир Вазов остава в световната военна история като Героя от Дойран, Непобедимият генерал. Той командва 9-та Плевенска дивизия на фронт от 100 километра. Неговата стратегия се изучава в почти всички военни академии по света.

Непобеденият генерал Владимир Вазов

След войната е принуден да се оттегли от служба, а България е на прага на Втора национална катастрофа. През 1920 Владимир Вазов преминава в запаса, избран е за Председател на Съюза на запасните офицери. От 1926 до 1932 е кмет на София и със същото родолюбие се грижи столицата да бъде модерен град.

Филмът е посветен е на 100-годишнината от края на Първата световна война и 150 години от рождението на генерал Владимир Вазов през 2018.

През ноември 2019 на площад "Свобода" в Плевен e открит паметник на генерал Владимир Вазов и Девета пехотна дивизия.

Непобеденият генерал Владимир Вазов

Непобеденият генерал Владимир Вазов | Култура.БГ, 14.12.2018

Акценти