Бразилска мелодия

Убийство между приятели в международен трафик...

Държава: България
Година: 1974
Времетраене: 134 минути
Бразилска мелодия
За продукцията

Криминална драма

По едноименния роман на Богомил Райнов

Сценарий: Богомил Райнов

Режисьор: Милен Гетов

Оператор: Христо Вълев

Музика: Иван Игнев

Художник: Борис Ахчийски

В ролите: Коста Цонев, Любомир Димитров, Лъчезар Стоянов, Йорданка Кузманова, Руси Чанев, Невена Мандаджиев, Дамян Антонов, Люба Алексиева, Йосиф Сърчаджиев, Велика Караянева, Антония Чолчева, Стефан Сърбев и др.

1 част

В гарсониера, наета от "Балкантурист", е намерен убит гражданинът на ФРГ- Асенов, от български произход. При разпита на хазяйката следователят научава за приятелката на убития - Магда, и за нейния приятел - Филип, редовни посетители на кафене "Бразилия".

Постепенно той се запознава с всички членове на компанията и разпитва всеки от тях. Филип е искал да омъжи Магда за Асенов, за да може да замине при нея в Мюнхен. Но този план е пропаднал, защото Асенов е узнал за техните отношения. В деня преди убийството компанията се е била събрала на гуляй, на който присъствал и Асенов. При следователя идва Дора - приятелка на Марин, брат на Филип, която му разказва за отношенията междду двамата братя, за връзките на Филип с австрийския търговец Кнаус. Следователят посещава Филип във вилата, където живее и се запознава с неговата версия...

2 част

Друг член на компанията - Спас Влаев, разказва подробно за сбирката. С желязно алиби е само Филип. Изчезнал е портфейлът на Асенов с голяма сума в долари, а също така и часовникът му с масивна златна гривна. От Магда следователят разбира, че Филип я е помолил да сипе няколко капки приспивателно в чашата на Асенов.

Късно вечерта в дома му се обажда Дора и съобщава, че Марин, който трябва да пътува на другия ден за Тунис, е изчезнал. Милицията го открива във вилата на брат му, където е бил нападнат, за да му вземат паспорта и валутата. На аерогарата Филип е задържан при опит да напусне страната с паспорта на брат си. Открит е откраднатият часовник на Асенов.

На очна ставка между Филип Марев и Спас Влаев първият е обвинен за автор на престъплението, а вторият - за негов извършител. Филип е предал откраднатите долари на Кнаус, за да ги прехвърли в Австрия.