30 години от първите демократични избори в България

30 години от първите демократични избори в България
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Той продължава повече от 5 часа и е организиран предизборно от СДС на „Орлов мост“ в София. Счита се, че е събрал на едно място близо милион недоволни от социализма българи.

На 10 юни 1990 г. се провеждат изборите за Великото народно събрание, което през 1991 г. приема действащата в момента Конституция. Те са спечелени от БСП (47 %), а гарант за честното им провеждане са международни наблюдатели от САЩ. СДС (36 %) първоначално отказва да признае резултатите, но впоследствие ги приема.

Вълна от студентски протести обаче изравнява везните между СДС и БСП, а записът на назначения за президент Петър Младенов „По-добре танковете да дойдат” води до палатковия лагер “Град на истината” в центъра на София, опожаряването на Партийния дом и оставката на Младенов.

ВНС избира за президент д-р Жельо Желев, лидер на СДС.

В студиото на "История.bg" по темата “30 години от първите демократични избори” събеседват проф. Михаил Неделчев, литературен критик, публицист, културолог, участник на Кръглата маса от страта на радикалдемократическата партия СДС; Георги Пирински, член на Националния съвет на БСП, главен редактор на сп. "Ново време" и участник на Кръглата маса от страна на БСП; д-р Константин Тренчев, профсъюзен деятел, един от основателите на СДС, участник на Кръглата маса като ръководител на профсъюз "Подкрепа; и проф. Янаки Стоилов, мажоритарно избран народен представител в VII Велико народно събрание от София, секретар на Комисията за изработване на нова конституция, депутат в няколко парламента, сега професор в Юридическия факултет на Софийския университет.