Хачико: Историята на едно куче

Без думи.... Трудно е да обясниш с думи, които не достигат за това, което искаш да изразиш. Мълчаливата привързаност между човек и куче надхвърля и най-идеалистичните представи за подобна жива връзка. Историята е действителна от 20-те години на ХХ...

Хачико: Историята на едно куче
За продукцията

Без думи....

Трудно е да обясниш с думи, които не достигат за това, което искаш да изразиш. Мълчаливата привързаност между човек и куче надхвърля и най-идеалистичните представи за подобна жива връзка.

Историята е действителна от 20-те години на ХХ век в Япония, превърнала се в сюжет на кинохита в японското кино "Хачи"/1987/. След 22 години се появява американската версия на шведския режисьор Ласе Халстрьом /"Шоколад", "За какво тъгува Гилбърт Грей"/ с  музиката на полския композитор Ян Качмарек. Историята за изумителна привързаност в много специална връзка между професор и куче не е само сантиментална, а легендарна в границите на човешката предства за вяра, преданост и неумираща любов.

В Япония и в Русия...Подобен изключителен пример е описан в литературата. През 1977г. руският режисьор Станислав Ростоцки екранизира повестта на Гаврил Троеполски, посветена на поета Александър Твардовски - "Белият Бим, Черното ухо"/1971/. Преведена 15 езика, книгата печели печели Държавната награда на СССР, а филмът - номинация "Оскар" за най-добър чуждестранен филм /1978/. През 1998г. във Воронеж пред входа на Кукления театър е поставен паметник на Бим.

Драма.

Великобритания, САЩ, 2009г., 93 мин.

Режисьор Ласе Халмстрьом

В ролите: Ричард Гиър, Джоан Алън, Кери-Хироюки Тагава, Джейсън Алекзандър, Ерик Авари и др.

Ученик пише за своя герой Хачико - кучето на неговия дядо. В ретроспекция: кученце от японски манастир е пренесено  в Съединените щати с клетка, но изпада на гарата на малкото градче Бедридж в Роуд Айлънд близо до Провидънс. На път за дома, професорът по музика Паркър Уилсън го намира, лутащо се безпомощно около релсите. Страхът и съчувствието от вероятната му злополучна съдба на опасното място са причината да го вземе със себе си.  У дома съпругата му го посреща с неодобрение, но след провала в откриването на законния му собственик, дава съгласието си бездомникът да остане. Паркър се привързва към малкото куче от японската порода "акито". Семеен приятел от Япония разчита на каишката името Хачико, което в превод е щастливият номер "Осем". Паркър не успява да дресира кучето в традиционния смисъл, но японският приятел го уверява, че то ще му засвидетелства друг вид преданост и тя не закъснява. В продължение на година двамата създават необикновено  приятелство. Опознаването им не минава без смях и изненади, понякога и сериозни, но това още повече ги сближава. Запомнил маршрута, Хачико всеки ден изпраща Паркър до гарата и се връща вечер да го посрещне, за огромно изумление на жителите от целия град. Идва нещастен момент, в който професорът не се връща и кучето остава да го чака с дни, които се превръщат в години. Девет години Хачико търпеливо стои на гарата точно в 5 часа до последния влак с надеждата, че приятелят му ще се появи...Там, пред погледа на всички преминаващи, той мълчаливо изразява предаността си до своя край.

NB* На мястото на предания Хачико в Япония е поставен паметник.

"Къде дядо е намерил Хачи?"

"Рони, всъщност, Хачи намери твоя дядо."

Златна Романова

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад