Айседора Дънкан

"Изкуството никак не е необходимо. Единственото, което прави света обитаем е Любовта". Айседора Дънкан "Аз просто изтанцувах живота си". Нейният живот е самата Тя. Калифорнийска бегълка, вдъхновена от древните гърци, тази нимфа в полет гори...

Айседора Дънкан
За продукцията

"Изкуството никак не е необходимо. Единственото, което прави света обитаем е Любовта". Айседора Дънкан

"Аз просто изтанцувах живота си".

Нейният живот е самата Тя.

Калифорнийска бегълка, вдъхновена от древните гърци, тази нимфа в полет гори в чувствен танц със своите воали и женствени форми пред погледа на ненаситната бруржоазия в годините на  европейската "бел епок".

Любовница на богатия наследник Сенже и по-късно на наполовина по-младия от нея  руски поет Есенин, Айседора черпи своята енергия от сцената, в своята танцова школа и в леглото със същата жажда, с която поглъща свободата.

Съвършена и земна, божествена и безпътна, Айседора Дънкан взривява каноните на класическия балет. Изключителният й живот и нелепата й смърт спират дъха на милиони почитатели.

Документален филм на АРТЕ за митичната кралица на танца, създателка на модерния балет, покорила световните сцени .

От поредицата, включена в програмата на БНТ 1 в рамките на Sofia Dance Week.

Документален филм.

Франция, 2008г., 50 мин.

Сценаристи: Кристиан Дюме-Лвовски и Елизабет Капнист

Режисьор Елизабет Капнист

Филмът проследява живота, развитието и кариерата на Айседора Дънкан, разкрива спецификата на нейното творчество, което взривява каноните на класическия балет с неговите заучени пози и традиционни костюми. Вдъхновена от природата, влюбена в античната история и култура, тя постига красота и съвършенство в своите ефирни и същевременно достъпни за публиката танци. Във филма са включени кадри от единствения неин танц, заснет на филмова лента, откъси от биографията й, изпълнения на нейни ученички, интервюта...