Ако НС одобри държавен заем на НЕК за плащане за оборудването на АЕЦ "Белене”, това ще се отрази ли на цените на тока?

Ако НС одобри държавен заем на НЕК за плащане за оборудването на АЕЦ Белене”, това ще се отрази ли на цените на тока?
В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Парламентът утре трябва да реши дали да даде безлихвен държавен заем на НЕК, за да се изплати на руската "Атомстройекспорт" поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене". Днес проектозаконът на правителството получи одобрение от бюджетната комисия, но депутати от различни парламентарни сили поставиха редица условия, за да го подкрепят. Заедно с лихвите Националната електрическа компания дължи над 640 млн. евро до края на годината за двата реактора на непостроената атомна централа.

vlcsnap-2016-09-27-21h25m35s196 "Алфа Рисърч" тества обществените нагласи тази вечер с въпроса: "Според Вас, ако Парламентът гласува отпускане на заем към НЕК, това ще доведе ли до повишаване на цената на тока?" Още данни от допитвания, направени специално за това издание на предаването ще видите във видеото. Участници в дискусията тази вечер са четирима депутати, членове на енергийната комисия - Александър Ненков от ГЕРБ, Таско Ерменков от БСП Лява България, Мартин Димитров, зам.-председател на ПГ на Реформаторския блок, Кирил Цочев, зам.-председател на НС и на ПГ на АБВ.

vlcsnap-2016-09-27-21h20m13s15Александър Ненков заяви, че има две основни неща, които трябва да бъдат уточнени. Първото от тях е сумата за изработването на реакторите, а второто - въпросът с лихвите, които дължим. Държавата е подала искане до Арбитражния съд в Женева за това, че не е съгласна с посочената сума и иска доуточняване на лихвите. Освен това не е ясно какво следва след заплащането на исканата сума - в каква степен са изработени реакторите, как се урежда въпросът с лиценза и др. такива уточнения. "Мотивът ни да не се записва точна сума е свързан с това да се уточнят определени параметри, които са много важни, защото става въпрос за десетки милиони." Ненков подчерта, че категорично не е съгласен с тезата, че това е "празен чек" и се аргументира с довода, че сумата в арбитражното дело е спомената, но целта е тази сума да се намали, което ще е в плюс на страната ни.

vlcsnap-2016-09-27-21h22m11s229По думите на Таско Ерменков в законопроекта не е споменато как НЕК ще връща парите, а това е много важно, защото след приемането на това решение всеки български гражданин ще дължи по 100 лева. Той посочи, че от левицата биха подкрепили решението, освен ако утре в НС бъде взето решение да отмени спирането на строителството на АЕЦ "Белене", за да "можем да развържем ръцете на правителството да работи по този проект. Иначе 100 лева ей така ще ги хвърлим, без да знаем какво правим с тях."

vlcsnap-2016-09-27-21h22m59s195Според Мартин Димитров до сегашната ситуация се стигна, защото представители на НЕК са поръчали оборудване, за което няма договор и няма одобрено финансиране. С това плащане ние няма да си решим проблема, тъй като то е плащане за 90% от втория реактор, което означава, че ще има следващо плащане за въпросните два реактора. "На трето място министърът на енергетиката не ни е информирала дали с това плащане се постига договореност с руската страна какво правим оттук нататък." Той обясни, че позицията на правителството би трябвало да е в подкрепа на това да бъде договорено Русия да съдейства за продажбата на тези два реактора някъде по света. Освен това, открои той, притеснително е, че никой не е виждал въпросното арбитражно решение. Не е сериозно да се приема законопроект, без да се познава текста на това решение.

vlcsnap-2016-09-27-21h23m08s31Кирил Цочев припомни историята на проекта АЕЦ "Белене". "7 правителства, 9 министри в тези 7 правителства проспаха проекта, наречен АЕЦ "Белене". И се стигна до момента, когато на 29 март 2012 г. правителството взе решение за прекратяване на проекта, потвърдено от НС същия ден, публикувано на 6 април същата година в ДВ и се стигна до арбитражно дело, което беше вече започнало година по-рано. Имаше иск срещу българската страна - срещу НЕК за неплатени фактури и обратен иск за старо оборудване на Шкода." Като обрисува картината с АЕЦ "Белене", той обясни, че парламентът утре ще вземе решение за безвъзмездна държавна помощ на НЕК, преди да е получил съгласие от ЕС. Според международните разпоредби даването на това становище е задължително, а ние не сме сигурни дали то ще бъде получено.

Вижте цялата дискусия във видеото.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад