Акушерката

Да се променят, за да си простят - за една година, след 30Драма

Държава: Франция
Година: 2016
Времетраене: 117 минути
За продукцията

Режисьор: Мартен Прово

В ролите: Катрин Деньов, Катрин Фро, Оливие Гурме, Марилен Демонжо и др.

"Какво би направил, ако срещнеш някой, който те е наранил в миналото. Ще го подминеш?"

След години любовница търси дъщерята на мъжа, когото някога е напуснала, без да се обърне...

Със "Сезар" през 2008 за биографичната творческа драма "Серафим", сценарист-режисьорът Мартен Прово представя "Акушерката" на Берлинале'2017. Филмът е много личен за автора и с атмосферата между две жени в закъсняла, но важна среща. Катрин Деньов е срещу Катрин Фро с роли в огледалото на живота. Едната никога не се е лишавала от удоволствия, а за другата вече е късно да навакса, но и двете могат да си помогнат, дори и да не се харесват от пръв поглед или още от миналото...

Мартен Прово предлага интимен поглед с дискретна почит към Жената и нейните лица - с много топлота и внимание към детайла. Катрин Деньов винаги е силната страна в дует, Катрин Фро продължава с достойната подкрепа от "Скарани сестри". Рядко споменавана, освен на тъжни годишнини, е също толокова красивата и талантлива сестра на Катрин Деньов - Франсоаз Дорлеак /с фамилията на баща си/, загинала 25-годишна в автомобилна катастрофа през 1967, скоро след снимките на "Госпожиците от Рошфор". Премиерата на "Акушерката" е повод Деньов да проговори за първи път в пресата за трагичната им раздяла след 50 години "табу" по темата.

Беатрис Соболевски търси дъщерята на Антоан Бретон...

"Мислех, че си унгарска принцеса с руска кръв. Винаги съм харесвала измислените за мен истории, дори повeче от тези, които сама бих измислила"

И двете не се харесват една друга и това се оказва необходимо...

Клер е 49-годишна, акушерка, посветила живота си на другите - добра, порядъчна и всеотдайна майка на един син. Няма съпруг, има приятел - шофьор на камион с ценно чувство за хумор. Не очаква много от живота, но и не е готова да се разпилява излишно.

Беатрис е нейната противоположност - прекалено свободна и задоволена, за да критикува другите, жена с вкус към лукса и забавленията, никога нищо не й липсвало, дори Антоан. След 30 години е пропуснала фактите от миналото - тя е сама, остарява и търси възможност за забравена топлина, без да губи обаче самообладание след още една "новина". Клер - също се владее, но няма нужда от фалшиви чувства. Между тях е болката и времето.. Двете са толкова различни и точно заради това могат да си помогнат, ако поискат...

Златна Романова