Александър

Къде е пределът? Воин, Цар, Завовател, Спасител...Историческа драма

Държава: Германия, САЩ, Холандия, Великобритания, Франция, Италия
Година: 2004
Времетраене: 175 минути
За продукцията

Режисьор Оливър Стоун

В ролите: Колин Фарел, Антъни Хопкинс, Анджелина Джоли, Вал Килмър, Кристофър Плъмър и др.

Оливър Стоун търси героя в историята - музикант, войник, политик, президент, агент. Освен игралните "Доорс", "Роден на 4-ти юли", "Взвод", "Джей Еф Кей", "Уолстрийт", "Никсън", "Световният търговски център", "Сноудън" , режисьорът снима и продуцира документални филми като "Америка под повърхността", "Украйна в огъня", "Интервю с Путин", "Гуантанамо". Сред всички е и пълководецът "Александър".

Онова, което трудно се разкрива в киното на Стоун е личното му отношение. Никой освен автора не е сигурен какво се крие зад епичната филмова фасада - възхищение, критика, ирония или скрито наблюдение на събитията с тест към зрителите. Наградите на "Александър" за "лош" филм го доказват - дори журито не разбира какво е "скритото" от режисьора. Оливър Стоун буквално е скрит и в кадър пред статуя на Зевс. Наблюдателните могат и да го познаят, ако не си помогнат с надписите.

Драмата е снимана с гръцко участие - в сценария на Лаета Калогридис и с музика на Вангелис. Епосът "Александър" печели признание "Златна жаба" от Наградите "Камеримаж" за операторско майсторство на оператора Родриго Прието /"21 грама", "Вавилон", "Вълкът от Уолстрийт", "Бютифул", "Интервю с Путин"/ . Интересно би било как ще изглежда един филм на Оливър Стоун за съвременни американски лидери като президентите Буш...

Сюжетът

Кой е Александър Македонски според гръцките хроники, достигнали до нас. На 25 години пълководецът почти превзема света за 8 години в постоянни войни - с победа срещу Персия, в подстъпи към Египет и движение към Индия. Сюжетът представя важните за бъдещето времена, споделени с малко семейна подкрепа и много силна връзка с приятеля от детството и верен воин - Хефестион.

Александър умира млад, на 33 години, но както пишат: "павира пътя на разпространение на гръцката култура и християнството". Във война победата за едни винаги е равна на загуба за други. "Без подвизите на Александър светът днес щеше да е друг" - неизвестно какъв, но след всяко унищожение е ясно, че "историята се пише от победителите" сякаш буквално.

Златна Романова