Александрия… Ню Йорк

Вкусът - от миналото до днес, от финеса до насилието. Египетският режисьор Юсеф Шанин споделя част от своя живот в музикална романтична драма за миналото и връзката му с Америка. Завършил английски колеж, след една година в университета в...

Александрия… Ню Йорк
За продукцията

Вкусът - от миналото до днес, от финеса до насилието.

Египетският режисьор Юсеф Шанин споделя част от своя живот в музикална романтична драма за миналото и връзката му с Америка. Завършил английски колеж, след една година в университета в Александрия, Шанин заминава за САЩ, където две години учи в Школата по театрално и филмово изкуство в Пасадена. Завръща се в Египет и продължава с кино. Веднага след дебюта, с втория си филм е поканен на Фестивала в Кан /1951/, после в Картагена /1973/, снима първата египетско-алжирска копродукция, печели

"Сребърна мечка" в Берлин/1979/, член е на журито в Кан /1983/ и във Венеция /1980/. Театърът остава неговата мечта, киното е професия, а носталгията го води към "златната ера" в Холивуд. 81-годишен и тежко болен, до края на живота си вярва в младостта. Голямата му любов към Америка е в образа на една жена.

Романтична драма.

Египет, Франция, 2001г., 129 мин.

Режисьор Юсеф Шанин

В ролите: Ахмед Йехия, Йехия Шукри, Махмуд Хемейда, Магда ал Хатиб и др.

В Ню Йорк египтянинът Йехия си спомня своята първа любов - Джинджър и славните времена. 19-годишни, двамата са студенти в Пасадена.  Американската мечта е символът на ХХ век, а любовта е техният живот. 40 години по-късно се връщат заедно назад, за да видят колко различен е днес светът. Мечтата е друга, вкусът - също. Времето ги отдалечава от младостта, но остават свързани с една нова тайна от миналото.

zr*

"Разликата между твоята майка и теб е като между филмите на Холивуд през 40-те и тези днес - между елегантността на Фред Астер и бруталността на Сталоун".