Алепо. Живот под обсада

Екип на британската "Панорама" в Източен АлепоДокументален филм

Държава: Великобритания
Година: 2016
Времетраене: 30 минути
Алепо. Живот под обсада
За продукцията

Режисьор Натали Мортън


Алепо е най-големият град в Сирия с над 2 млн.жители, преди да започне войната. Четири години след началото на атаките журналисти от БиБиСи "документират живота под обсада" в Източен Алепо.

Разделено между "опозиционния" Изток и "правителствения" Запад населението и от двете страни на града страда. Хаос, ужас и страх отразяват ежедневието под постоянни бомбени удари, за които постоянно се търси повод и няма точен аргумент. Липсва координационна връзка въпреки поредното споразумение между силите, което досега се спазва едностранно. Снимачен екип на британската "Панорама" търси следи от човечност, издръжливост и надежда сред хората, които остават в Източната част на града.

В условия на дълга война и трайна безнадеждност останалото в разрушените територии население все по-често приема "да се снима" за "онагледяващи" ситуацията материали, в които "героите" вече се повтарят. Дотам стига и Британската телевизия в 30 епизод на "Панорама". Ситуацията е сложна и непредвидима, достъпът обективно е ограничен, а наблюдаващ журналист едва ли ще разбере какво се случва с обиколка само в източната част на града.

В ХХІ век документалистиката, както и новините, се свеждат до "организирана продукция", дори в признати за авторитетни медии.


Златна Романова