Алтамира

"Ако изследваме загадката на Сътворението, това няма да разруши неговата магия""Някои тайни са прекалено могъщи, за да останат скрити"Историческа драма

Държава: Испания, Франция, Великобритания
Година: 2015
Времетраене: 107 минути
За продукцията

По невероятна и действителна история

Режисьор Хю Хъдсън

В ролите: Антонио Бандерас, Голшифте Фарахани, Клеман Сибони, Рупърт Евърет, Ирене Есколар, Пиер Нини, Конча Идалго, Хенри Гудман и др.

"Кой е създал света! Бог е създал света!"

А ако не е...

"Ако изследваме загадката на Сътворението, това няма да разруши неговата магия"

Историята на Марселино де Саутуола - испанецът, представил пред света най-важното откритие през ХІХ век - пещерата Алтамира и нейните рисунки с предизвикателство към науката, религията и историята.

"Този човек застава срещу върховенството на Бога и това може да раздели човешкия род"

"Някои тайни са прекалено могъщи, за да останат скрити"

"Аз осъзнах, че всичко тук е за нищо"

"Моят дълг е да защитавам Църквата, а моят - да защитя съпруга си"

Невероятна и действителна история

Марселино де Саутуола е испански адвокат и любител-археолог, собственик на земя в Кантабрия, Северна Испания, където се намира прочутата пещера Алтамира. Предполага се, че местните отдавна са знаели за нея, но откривателят й за света е Марселино де Саутуола заедно с ловеца Модесто Кубилас и 9-годишната си дъщеря Мария, която обръща внимание на рисунките по тавана и стените - доста живи образи на животни.

Проучванията си Саутуола започва през 1875, но до значението им стига след посещение на Световното изложение в Париж през 1878, където вижда подобни изображения, представени като датиращи от Късния палеолит. С помощта на професор от Мадрид, през 1880 излага своите открития пред академичния свят.

Посрещнат е със скептицизъм и обвинения. Научното общество отхвърля автентичността им, църквата - още повече. Заради добрата консервация на рисунките дори е обвинен в преднамерено фалшифициране. Местен жител свидетелства, че са поръчани на художник да ги нарисува за лично облагодетелстване на Саутуола - за слава и богатство. Зад граница също го обвиняват, после го признават. Но Марселино де Саутуола не се отказва да защитава находките си и произхода им пред учени, историци, географи и свещеници.

През цялото време съпругата Кончита и дъщеря му Мария го подкрепят и страдат заедно с него. Светът го признава 14 години след смъртта му - през 1902.


Филмът пресъздава историята с двама сценаристи - Хосе Луис Лопес Линарес и Оливия Хетрийд, позната на ценителите от "Момичето с перлената обица" /2003/, "Брулени хълмове" /2011/, "Кентърбърийски истории". Зад камерата е операторът на Алмодовар - Хосе Луис Алкан. Оригиналната муизка е от Марк Нофлер и Ивлин Глени, съчетана с класика от Шопен, Моцарт, Бах, Скарлати, Щраус, Вагнер, Белини.

Антонио Бандерас отказва да влезе в Алтамира, която била затворена за посетители от 2002 с аргумент, че посещенията са вредни за изображенията. Актьорът се чувствал недостоен за такова специално разрешение и работил в музея наблизо, декориран като реплика на пещерата. Финалните надписи посочват за възраст на рисунките - 35 000 години, които се оспорват от експерти и варират между 9 и 17 хиляди години.

Католическата църква в Испания и Ватикана отричат да има официално становище срещу откритията на Саутуола. Засега те се приемат за "основополагащи".

*Екипът посвещава филма на Хосе Антонио Лахерас - директор на музея "Алтамира" от 1991 до края на живота си.

*Златна Романова