Ана Каренина

Копнежът или съжалението са по-голeми от чувството, което липсва или ще се роди...Драма2-сериен игрален филм

Държава: Италия, Франция, Испания, Литва,
Година: 2013
Времетраене: 100 минути
За продукцията

По едноименния романа на Лев Н. Толстой

Режисьор: Кристиан Дюге

В ролите: Витория Пучини, Сантяго Кабрера, Бенджамин Сандлър, Лу дьо Лааж, Анхела Молина, Сидни Ром, Пиетро Сермонти, Макс фон Тун и др.

Една от най-трагичните любовни истории в литературата отново е на екран от чужд на автора международен екип. Снимките са в Литва и Латвия, актьорите - от Германия, Франция и Испания. Режисьорът е канадец с опит в телевизионни филми и минисерии /"Пепеляшка", "Коко Шанел", "Трафик на хора", "Жана Д Арк", "Изкуството на войната" , "Папа Пий ХІІ"/

Екранизацията предлага нов прочит на "Анна Каренина" през два образа в романа на Толстой - Ана и Кити - жени със силни чувства и различна съдба, свързани с пламенна страст, довела до трагедия за едната и примирение за другата...

Всички семейства са еднакви в щастието и различни в нещастието

В дома на богата московска фамилия се провежда прием. В малка стая близо до балната зала младата и красива Кити Щербацка среща своя първи кандидат - сдържания Константин Левин, който с малко думи трябва да изрази своята голяма любов и желание за вечна обвързаност. Кити е поласкана, смутена и неспособна да отговори на брачното му предложение, защото в този момент вратата се отваря и влиза малка шумна компания, сред която тя вижда само този, който ще определи отговора й: "Опасявам се, че не мога да приема. Моля да ми простите".

Кити избира Вронски. Но Вронски ще избере друга- Ана Каренина. Заобиколена от блясъка и вълшебството на бала, Кити осъзнава, че е пренебрегната заради тази знатна жена, пристигнала в Москва от Петербург, за да спаси брака между своя брат Стива и нейната сестра - Доли Щербацка.

Анна Каренина- обожавана от всички заради своята непринуденост, любезност и почтеност. Красива и достойна, тя изведнъж отхвърля нормите на обществото, към което принадлежи, за да се впусне в страстна любовна авантюра с Алексей Вронски - благородник, офицер с кариера и опит, очарователен и тайнствен. Съпругът на Ана, също Алексей, но Каренин, е достопочтен, верен и отговорен, но тя не го обича. Надеждата, че организираният от леля й брак ще стигне до любов, се стопява в заетостта му с политиката, кариерата, важните дела и летаргичната му нужда от спокойствие. Ухажьорът Вронски също е в беда - досега жените за него са били само забавление без излишна страст. Сега неочаквано е покорен от жена, която трудно се превзема.

Първоначалното прелъстяване се обръща в любов, по-силна от самия него. Ана има син - Серьожа, изключително привързан към майка си. Но тя избира да изостави семейството заради чувството, което я води. Ражда от Вронски дъщеря - Анушка. Междувременно войната и опитът на сестра във военна болница помагат на Кити да разбере повече за чувствата си и да преоцени Левин. Двамата заживяват заедно, Кити ражда дете. Старият Каренин и Серьожа остават сами, между тях е новородената Анушка - без родители. Вронски избира войната, за да забрави трагедията. Доли и Стива остават заедно въпреки трудностите си в брака.

Всички намират начин да продължат освен Ана Каренина. Тя изживява любовта си, получава тежка благословия и от Каренин, но отново е нещастна в недостижимия си стремеж да осигури доброто за всички - нещо, с което дори Вронски не може да й помогне...

*Златна Романова